Eeklo

Het succesvolle verhaal van twee vrienden en hun ‘booming  business’ met zonnepanelen. 

De markt van zonnepanelen werd de laatste jaren overspoeld met installateurs waarvan de onderliggende kunde, ervaring en integriteit niet altijd  met gewenste zekerheid kan achterhaald worden.
Als je er zelf niets van kent, wie helpt je dan met de juiste keuze? Niet alleen de prijs en de kwaliteit speelt een rol, maar ook hoeveel panelen heb je precies nodig volgens eigen energiebehoefte, waar moeten ze op het dak geplaatst worden voor het meeste rendement, in welke tijd heb ik mijn investering terugverdiend, kan ik best ook een opslagbatterij gebruiken, welk is de service achteraf ?  Belangrijke vragen met als slot: hoe zit dat met overheidspremies, keuring en tijdelijk verlaagde BTW ?

Kortom, wie lost al mijn vragen op, in wie stel ik mijn vertrouwen en waar vind ik de beste deal aan de juiste prijs ?
Taptoe vond een firma in het Meetjesland die zo te zien aan alle criteria van ‘beste deal’ beantwoordt. Nog een beetje onbekend, maar snel groeiend wegens de talrijke referenties in de omtrek die voor de nodige promotie en mondelinge reclame zorgen.

Jong en dynamisch

De naam “Energized” klinkt moeilijk en doet eerder een multinational vermoeden. In werkelijkheid zijn het twee vrienden die elektro-techniek (A2) studeerden in het Eeklose PTI en hun beginnende firma vestigden in het Eeklose Kunstdal.
Een sympathiek tweetal dat alles zelf doet en zonder tussenpersonen werkt; jong, dynamisch en perfect op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in hun branche. Gillian Geernaert (32) komt uit Evergem en zijn maat/medevennoot Michiel Goethals (32) uit Lovendegem. Samen hebben ze elk ongeveer 10 jaar ervaring, al bestaat hun firma nog maar 3 jaar. Dat komt door het traject dat ze elk van in hun jeugd hebben afgelegd.

Transparante offertes

Gillian, pas afgestudeerd, voelde de kriebels om ooit zelfstandig te worden al vroeg opduiken. Als tiener kluste hij al bij, liefst in de bouw waar hij met de ogen leerde stelen. Na zijn studies werkte hij zes jaar lang als elektricien en technieker in sanitaire koeling en als bijberoep in plaatsen van zonnepanelen. 


Michiel heeft de passie voor electro-techniek van zijn vader meegekregen. Hij was elektricien met een eigen zaak en Michiel ging een tijdje bij vader in dienst met het oog op latere overname van de familiezaak. Zonnepanelen waren al een paar jaar booming business aan het worden en Gillian zocht dringend professionele hulp. Ze zagen hoe de markt snel evolueerde naar meer technisch en individueel maatwerk.  Een diepgaand vriendschappelijk gesprek legde hun beider zelfde waarden en ambities bloot. Ze wilden samen gaan voor een firma met persoonlijke klanten-aanpak, transparante eerlijke offertes die aan concurrentie weerstaan en kwalitatief eigen werk. Geen bullshit maar alles wegens “eerlijk en kwaliteit duurt het langst .”

Rode draad

Ze hebben zelf nooit kunnen vermoeden dat hun business zo snel zou aanslaan. In drie jaar tijd legden ze al meer dan 6.500 zonnepanelen bij hoofdzakelijk particulieren. De industriële sector laten ze over aan de ‘reuzen’ uit hun branche…Twee ploegen van elk twee man helpen nu al bij de plaatsing, maar Michiel neemt het toezicht op zich en doet altijd zelf de elektrische aansluiting. Gillian zorgt voor offertes en uitgebreid klantenbezoek. 

Google Earth

Energized heeft geen secretaresse die de telefoon aanneemt. Het is Gillian die de gsm bedient en rechtstreeks afspraken of uitleg regelt en het is Michiel die zorgt dat de plaatsingen minutieus verlopen. Er zijn geen tussenpersonen en klanten appreciëren de rechtstreekse aanpak.

Altijd een zaakvoerder zelf aan de lijn.
Een klantenbezoek van Gillian heeft als eerste bedoeling om de plaatselijke situatie uitgebreid te bestuderen. Hoe kan hier de elektriciteitsfactuur met zonnepanelen sterk gereduceerd worden?  Waar kunnen de zonnepanelen geplaatst worden met het meest rendement en esthetisch uitzicht (geen buisjes en draadjes zichtbaar). Satellietbeelden worden hiervoor ingeschakeld (Google Earth) om maten op 1 cm nauwkeurig te kunnen berekenen en recent bijgestuurde software legt de terugverdientijd bloot. Is er voor een familie die overdag gaat werken een opslagbatterij nodig? Hebben ze al (of binnenkort) een elektrische wagen? Alles wordt op individuele maat uitgekiend en dan pas kan een offerte worden voorgesteld. Dit sluitstuk wordt transparant besproken, ook de te verwachten service en het eventueel onderhoud nadien. En eenmaal een akkoord wordt gezorgd voor de keuring en aanvragen voor subsidies en/of premies: ingewikkelde berekeningen volgens kilowattpiek, vermogen, enz. 

Laadpalen

Zo simpel is hun verhaal. Hun specialisatie en persoonlijke aanpak blijkt hun troefkaart. Sinds kort nemen ze ook het onderwerp ‘laadpalen’ voor hun rekening. Duurzame energie met zonnepanelen, lagere energiefacturen, opslag op thuisbatterijen, laadpalen,  het is deze toekomst die zij als specialisten in de vingers willen hebben.
Offertes en thuisbezoeken zijn vrijblijvend. Twee maand na ondertekening zijn ze al aan de slag. Als toemaatje leveren ze een gebruiksvriendelijke app waarop de opgewekte zonne-energie kan gevolgd worden. Energized is een klein bedrijf dat voor u een groot verschil kan maken.

Piet De Baets