Beeld ter illustratie - Image by wirestock on Freepik
Eeklo

Eeklonaar Jürgen Foré straks grote baas naast Patrick Lefevere bij Soudal-Quick-Step !

Groot nieuws vorige week in de wielerwereld. Jürgen Foré (53) wordt vanaf 1 januari de rechterhand van Patrick Lefevere bij Soudal – Quick-Step, een topteam in de wielrennerij (met o.a. Evenepoel). Jürgen is de zoon van oud-wielrenner Noël Foré en woont in Eeklo. Lefevere hoopt dat hij, na een lange zoektocht, eindelijk iemand gevonden heeft die hem later ‘volledig’ kan opvolgen. 

Wielerencyclopedist
Jurgen zelf, die we al langer goed kennen, is (nog) niet bereid om ons al een interview te geven. “Wegens afspraken met het team zolang ik nog fungeer op mijn huidig werk”, geeft hij als excuus. “Maar een gesprek komt er zeker na het officieel persmoment op de ploegstage van  januari.”
Op zoek naar informatie gaan wij dan maar te rade bij Balgerhoekenaar Marc Van Hamme, dé wielerfanaat met een encyclopedische kennis over elke onderdeel van ‘koers en aanverwanten’, de immer klaarstaande toevlucht voor iedere sportjournalist in België. Alles wat nu volgt hebben we bij Marc gesprokkeld, trouwens een persoonlijke vriend van Jürgen..

Verdienstelijk renner
Foré was zelf ook een verdienstelijk renner tot zijn 23ste. Bij de junioren werd hij Kampioen van België op de piste en won de hoog aangeschreven ‘Keizer der Juniores’. Bij de liefhebbers stond hij (midden zijn universitaire studies) zijn mannetje tussen andere talenten zoals o.a. Tom Steels.  Maar na een kort verblijf op het kabinet van minister-president Luc Van Den Brande koos hij voor een professionele carrière bij het toonaangevende consulting bedrijf Deloitte, waar hij nog steeds vertoeft.
De wielermicrobe kreeg Jürgen te pakken van zijn vader Nöel Foré, geboren in Adegem en een gevierd renner net voor de periode van Eddy Merckx. Vader Foré (overleden in 1994) won onder meer de Ronde van Vlaanderen (1963), Parijs-Roubaix (1959), Gent-Wevelgem (1958) en twee keer de Ronde van België. Zijn moeder had een sportwinkel in de Oostveldstraat. Later was Noël sportbestuurder van Roger en Eric De Vlaeminck bij Flandria en was aanwezig bij het drama van zijn andere poulain Jean Pierre Monseré (1971).
“Jurgen zal met zijn indrukwekkend cv bij ons zijn liefde voor de koers combineren met zijn zakelijk en uitvoerend inzicht als COO (Chief Operating Officer).  Hij zal ons team helpen om nog succesvoller te worden, zowel als organisatie en als bedrijf. Maar ook op sportief vlak.”, zo vertelt Patrick Lefevere die begin januari 69 wordt over zijn nieuwe rechterhand. Foré tekende bij Soudal-Quick-Step een contract voor drie jaar.

Bijna baas van Lotto-ploeg
6 jaar geleden wou Foré al eens definitief de stap wagen naar de wielerwereld. Hij dong toen mee naar de functie van CEO (grote baas) bij de Lotto-ploeg, maakte indruk in de selectieronde, maar moest het hoofd buigen voor Paul De Geyter, die een jaar later al moest vertrekken. Toen was Soudal nog als hoofdsponsor aan Lotto gebonden en daar waren ze behoorlijk onder de indruk van de Eeklonaar. De aanstelling van De Geyter had toen wat met politieke druk te maken en Foré viste achter het net. Nu Soudal ondertussen onder dak zit bij Lefevere zal de kandidatuur van Foré wel terug op de voorgrond getreden zijn met de herinnering aan die Lotto-tijd.
Jürgen bleef echter lange jaren zijn wielerpassie achter de schermen van de wielrennerij uitoefenen en werd er zo een bekend figuur. Zo is hij samen met Frank Hoste
regulator in koersen van o.m. Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. Vanop de motor regelt hij dan het verkeer van fotografen-motards in de koers.

(Ives Boone/Piet De Baets)