Hoofdartikel Meetjesland

De naam “Boerderijshop” kan misleidend zijn…

Er scheelt iets aan de naam van adverteerder Boerderijshop die ook in Taptoe regelmatig publiciteit maakt. We bezoeken geregeld deze net over de grens in IJzendijke gelegen succesvolle zaak, maar telkens hebben we de indruk vooral in het eigen Meetjesland gebleven te zijn. Dat komt vooral door uitbater Tom Willems (36), een rasechte Sentenaar uit Sint Margriete, die dagelijks naar zijn nauwelijks 2 km verder gelegen site enkele malen over-en-weer rijdt.

Maar de misleiding zit vooral in de naam ‘Boerderijshop’ die de verwachting aan typische boerenstiel-accessoires en basisgerief opwekt. Maar we treffen daar geen melkmachines of onderdelen aan, geen mest of andere veevoeders en ook geen eieren, laat staan kippen…
Maar daar ondervindt Tom geen enkel nadeel van. Integendeel. Blijkbaar weten klanten van overal uit de omtrek, vooral uit het Meetjesland, zeer goed voor wat ze bij hem moeten zijn. En dat is vooral materiaal en afsluitingen voor weide, particuliere tuin en hoeve. En ook daarvan allerlei afgeleide producten zoals houten speeltoestellen voor buiten (kinderschommels), tuinhuizen, terrasbanken en picknicktafels, elektrische afrastering, honden-, duiven- en kippenhokken, maar ook (opvallend) slechts drie soorten gespecialiseerd graszaad: voor paardenweiden, sportzaad (o.a. voor golf- en voetbalvelden) en pelousezaad voor droge ondergrond.
Dat alles zeer mooi (droog) gestapeld of uitgestald op een site van meer dan anderhalve hectare.

Omheiningen

Tijdens de diverse contacten met deze op een boogscheut van Watervliet gelegen “hoeve” valt telkens opnieuw op hoe gespecialiseerd men hier is in (vooral) allerlei soorten afsluitingen. Van Bekaertdraad tot weidedraad, ook elektrisch,  en alle soorten houten omheiningen, zowel doorzichtige als ondoorzichtige, in allerlei soorten, hoogtes en lengtes. Alles met de nodige bijhorende steunpalen, hekwerken en poorten. Alleen plaatsing is niet inbegrepen, maar een broer (tuinaanlegger) van Tom kan daar eventueel voor zorgen.

Begonnen in bijberoep

Waarom Tom uiteindelijk zijn oorspronkelijke zaak in Waterland-Oudeman een beetje tegen zijn zin verhuisde naar het ietwat verdere IJzendijke over de grens, vraagt wat uitleg.
Nauwelijks 29, overdag nog vertegenwoordiger in graszaad voor een grote firma,  begon hij in de boerderijstallen van zijn ouders – in bijberoep – een zaak in hooi en strobalen, paarden- en andere dierenvoeders, zaaizaden, toen ook al houten weidepalen en omheiningen. Een beetje attributen en materiaal gericht op de boerenstiel. De naam “Boerderijshop” leek dan ook voor de hand liggend, maar de zaak liep snel uit de hand als booming-business ! Daar lag het sympathieke karakter van Tom voor een deel aan de basis, maar zijn kennis, passie, gespecialiseerd begeleidend advies en neus voor zaken, zorgde voor de rest.
Hij had dan ook kort ervoor zijn studies aan de landbouwhogeschool in Melle met vrucht beëindigd.
Vrij vlug keek hij uit naar forse uitbreiding, vooral misschien op het industrieterrein in Sint Laureins, maar daar bleek al vlug dat er alleen plaats was voor ‘ambachtelijke industrie’ en daar geen ‘commerciële activiteiten’  (detailhandel) mochten komen.
Kortbij in IJzendijke was daar wél plaats voor en twee jaar geleden kon Tom daar een instapklaar pand van 1.200 m2 met nog 4.000 meter omliggend terrein als nieuw onderkomen kopen. Hij behield zijn ondertussen overbekend geworden oorspronkelijke naam “Boerderijshop” en blijft ook nu nog bereikbaar op zijn Belgisch telefoonnummer (09/391.17.40).

1000 artikelen

Boerderijshop bestaat inmiddels 9 jaar en veel klanten komen intussen ook uit de Zeeuws-Vlaamse regio afgezakt.
Naast de fysieke winkel heeft Boerderijshop eveneens een druk bezochte  webshop (www.boerderijshop.be) met het volledig assortiment van 1.000 verschillende artikelen zichtbaar uitgestald.  Bestellen verloopt eenvoudig en snel met levering overal.

Piet De Baets

Boerderijshop, Watervlietseweg 22a, IJzendijke. Tel. 09/391.17.40
Open van maandag tot vrijdag van 8 tot 12u en van 12.30 tot 18 u. Op zaterdag van 8 tot 16 u. Gesloten op zondag.