Meetjesland

Achtergronden bij de AVS malaise

Enkele weken geleden werd bekendgemaakt dat regionale zender AVS zijn 2 vrouwelijke  directeurs Ilse De Coninck (dochter van stichter)  en tv-figuur Sarah De Backer aan de deur had gezet. Een belangrijke beslissing genomen door Sam Baro, de nieuwe eigenaar.

Er deden al langer verhalen de ronde over financieel wanbeheer bij de zender.

Schuldenput

Net voor de zomer nam ondernemer Sam Baro uit Oost-Eeklo, ondertussen ook hoofdaandeelhouder bij voetbalploeg KAA Gent, het noodlijdende AVS over. Het bedrijf kampte naar verluidt met een schuldenput van meer dan 2 miljoen euro en diende bescherming te krijgen tegen de schuldeisers. Baro heeft niet lang gewacht om in te grijpen door de twee topvrouwen binnen het bedrijf met onmiddellijke ingang te ontslaan. Sarah De Backer en Ilse De Coninck zijn boezemvriendinnen en twee handen op één buik. De Backer was bijvoorbeeld bekend als gastvrouw in AVS Weekend waar ze bekende Vlamingen ontving. Het gemeenteraadslid uit Geraardsbergen volgde in 2021 Bertram De Coninck, stichter van AVS, op als voorzitter van de raad van bestuur. Ilse De Coninck, dochter van, had de dagelijkse leiding in handen en dat leidde in het verleden al vaker tot kritiek. Feit is wel dat het snel bergaf ging van zodra Bertram De Coninck de fakkel van zijn bedrijf had doorgegeven. Een zinkend schip wegens onbekwame kapitein(s).

Poetsen

Bronnen binnen het bedrijf hadden het langer over financieel wanbeheer. Medewerkers typeerden anoniem de twee dames als ‘dictatoriaal’ en ‘onbekwaam’. Zo lekte uit dat het tweetal zich niet liet uitbetalen door AVS zelf maar wel via Vlamex, een afzonderlijke vennootschap. Vlamex ging eind vorig jaar failliet. Ook op de redactie heerste veel onvrede over hun beleid. In oktober 2021 staakte die volledige redactie toen ze plots ook…poetsopdrachten opgelegd kregen in de lokalen van de zender terwijl hun lonen niet eens betaald waren. Dat De Backer en De Coninck in die woelige periode ondertussen een (zoveelste ?) reisje naar Spanje ondernamen, hielp uiteraard niet om de gemoederen te bedaren. Verder bleken financiële documenten bij AVS vaak niet te kloppen. Vooral op het kabinet van Vlaams minister van Media, dat subsidies uitdeelt aan regionale zenders, had men het daar moeilijk mee. Sam Baro heeft duidelijk nog veel werk om verder orde op zaken te stellen.

Eeklose roots

Wat velen niet (meer) weten is dat AVS (Audio Video Studio) zijn oorsprong in het Meetjesland en meer bepaald in Eeklo vindt. De zender was een initiatief van Eeklonaar Bertram De Coninck, samen met enkele radioamateurs, videomonteurs en plaatselijke pers. In 1988 kreeg AVS als regionale televisiezender de langverwachte vergunning en startten de uitzendingen vanuit gebouwen in domein Het Leen in Eeklo. Dat veranderde in 2001 want AVS verhuisde van Eeklo naar Gent. Momenteel is de televisiezender nog steeds in Gent gevestigd, naast Flanders Expo. Het ging echter nooit zeer goed met de zender. Lange tijd sponsorde het mediabedrijf Roularta, maar trok zich terug toen bleek dat de kijkcijfers onder nul bleven. Taptoe-uitgever Piet De Baets (voor de publiciteit) samen met de latere hoofdredacteur van VTM Nicholas Lataire uit Zomergem (voor de redactie) onderhandelden een tijdje tevergeefs met Bertram De Conck om samen de zender (dringend) nieuw leven in te blazen. Oprichter De Coninck wou echter zijn troetelbaby niet overlaten. Hij overleed in 2021 en zijn dochter Ilse De Coninck nam de leiding van het bedrijf over. Met alle bekende gevolgen nadien.

(Ives Boone)