‘Blauwe” Peter in zijn allicht favoriete blauwe hemd.
Hoofdartikel Maldegem

Verandering van politieke kleur in Maldegem ! Blauwe Peter kiest plots voor geel…

In Maldegem lag het al van vroeger moeilijk. Je hebt er twee politici met de naam Peter Van Hecke in de gemeenteraad. Bovendien op een bepaald moment alle twee schepen, maar elk voor een andere politieke kleur. Ze kregen dus vlug elk een bijnaam, volgens de partijkleur waarvoor ze zetelden.

“Blauwe Peter” (58) was in het begin van deze legislatuur nog schepen voor Open Vld (blauw), maar liet begin 2023 de partij (of de partij hém?) achter de rug en zetelt nu al een tijd als onafhankelijke in de gemeenteraad. Hij zou eerst met zijn eigen partij “Respect” opkomen, voerde dan gesprekken met de nieuwe lijst Ons Dorp van de “gele” schepen, maar deze week kwam het grote nieuws dat hij uiteindelijk en definitief heeft gekozen voor N-VA Maldegem, geel dus.

“Ons Dorp”

De andere (nog steeds eerste) schepen Peter Van Hecke was tot oktober vorig jaar lid van N-VA en wordt daarom “gele Peter” genoemd. Ook hij verliet zijn partij om volgend jaar naar de gemeenteraadsverkiezingen te stappen met een eigen onafhankelijke lijst “Ons Dorp”.
Veel speculaties en roddels deden lange tijd over dit alles de ronde in het politieke circuit. De laatste jaren zijn immers al veel raadsleden uit hun partij gestapt, burgemeesters hebben elkaar opgevolgd, minderheid  is plots meerderheid geworden en vice versa. Dus is de vraag “wie met wie” opnieuw mee zal stappen bij de volgende verkiezingen?
Hoe dan ook is de verwarring over de kleur der “twee Peters” nu compleet.
“Gele” Peter gaat weg uit de gele partij (N-VA) en “blauwe” Peter stapt van de blauwe partij naar de gele over om daar ‘gele’ Peter te vervangen. Maar allicht blijft iedereen hem “blauwe” Peter noemen, zelfs ook zijn nieuwe gele partij N-VA in hun persbericht. Alhoewel hij nu “gele” Peter wordt…

Overstap

Hét politieke nieuws vorige week was wel dat ‘blauwe’ Peter Van Hecke plots naar N-VA overstapt ! Hiermee laat hij zijn opgestarte eigen beweging “Respect” varen en verandert zijn kleur en zijn richting. Na lange gesprekken met de voorzitster en fractie kwam hij tot de conclusie dat N-VA Maldegem de beste verdere invulling geeft aan zijn ideeën. Het Maldegemse N-VA afdelingsbestuur keurde de toetreding van Van Hecke goed en verwelkomt Peter met open armen.
“Onze afdeling krijgt met Peter niet alleen een zeer bekende Maldegemnaar maar ook een ervaren politicus met dossierkennis en een grote inzet voor talrijke sociale doelen”, aldus voorzitster Iris Devlieger. “Hij is bovendien een geëngageerde ‘stroatlopere’ met vele contacten en een helpende hand waar nodig.”

Bewogen periode afgesloten

‘Blauwe’ Peter van Hecke is reeds jaren actief in de Maldegemse politiek. Sinds 2006 zetelt hij onafgebroken als gemeenteraadslid en van 2018 tot 2022 als schepen en sinds 2021 als onafhankelijk gemeenteraadslid. Als ondernemer runt hij samen met een partner een KMO gespecialiseerd in reinigingswerken en zijn zeldzame vrije tijd spendeert Peter graag op zijn motor.
Het geloof in samenwerken op een respectvolle manier en over de partijgrenzen heen is voor hem essentieel. Als gevolg hiervan nam hij medio 2023 het initiatief om een eigen politieke beweging, ‘RESPECT’, op te richten (met een logo in de ‘regenboogkleuren’…)
Aan zijn politieke zoektocht en talrijke gesprekken later is Peter Van Hecke uiteindelijk terecht gekomen bij de Maldegemse N-VA.

De juiste motivatie

‘Blauwe’ Peter blijft duidelijk: “Lokale politiek is en blijft mijn passie. Ik werk dagelijks met veel enthousiasme in mijn eigen onderneming maar ik ben en blijf gebeten door de politieke microbe en wil, na een donkere periode, verder aan de Maldegemse politieke kar blijven trekken. Het N-VA project spreekt mij aan. Ik wil ook duidelijk zijn dat confederalisme op het congres in 2004 van de Vlaamse liberalen reeds als dé staatsvorm werd aangeduid waar België naartoe moest evolueren. Geen dotatiefederalisme maar confederalisme klonk het toen. Dit laatste onderschrijf ik vandaag nog steeds.”
Toch stellen sommige ‘waarnemers’ in Maldegem vragen bij deze motivatie. In een persbericht van april vorig jaar, bij de oprichting van zijn nieuwe partij ‘Respect’ kon men nog het volgende lezen.
“Gemeentepolitiek gaat niet over blauw, geel, groen, oranje of rood maar over respect”, meent Van Hecke. En verder: “Ik blijf een liberaal in hart en nieren en ik zou graag lid blijven van de Open VLD, maar ik vermoed dat de partij dit niet meer zal toelaten nu ik dit initiatief neem”, aldus Van Hecke.

Piet De Baets