August Claeys vond een remedie voor zijn vervelend geeuwprobleem. + Beeld ter illustratie - Image by benzoix on Freepik.
Eeklo Hoofdartikel

Taptoe-lezer vindt een remedie tegen non-stop geeuwen

Waarom gaapt/geeuwt een mens? Op internet worden veel redenen opgegeven, maar telkens vindt men er soms zelf wel een méér. Hier gaan we: uit verveling, van de honger, omdat men moe of slaperig wordt, bij het wakker worden, omdat de maag niet ‘trekt’,  van de kou, in een vliegtuig of op grote hoogte om de druk in de oren te regelen, maar vooral: omdat men een ander óók ziet geeuwen (gaapreflex).

Eeklonaar August Claeys (76) gaapt soms meerdere malen na elkaar.
“Als het begint houdt het soms wel 10 minuten lang aan, met een regelmaat van om de 30 seconden.”, vertelt hij.  “Het is wel gênant. Als ik op familiebezoek ben zouden ze wel denken dat ik niet geïnteresseerd ben in hun verhaal.”
Maar August vindt de oorzaak niet, voelt zich nochtans uitgeslapen of verveelt zich niet vlug.
“En het is ook niet omdat ik mijn vrouw zie gapen, toch geen tiental keer na elkaar”, lacht hij.
Op internet vond hij niet direct middeltjes om hieraan te verhelpen. Toch wou hij verlost geraken van dit vervelend en ongelegen gegeeuw. Na lang zoeken en experimenteren vond hij een simpele, afdoende en goedkope remedie. 

Medjoul dadel 

August vond heel toevallig de oplossing. Telkens hij een nieuwe ‘geeuw-lawine’ voelde opkomen had hij de indruk dat hij ook honger kreeg. Een slokje water (remedie internet) hielp slechts tijdelijk, hij proefde druiven en gedroogde pruimen, maar toen hij een dadel in zijn mond stak stopte het geeuwen onmiddellijk !
Dadels, vooral de Medjoul dadel, heeft August altijd in huis omdat hij daarop al langer verlekkerd is. “Sinds ik een dadel, soms is een halve al genoeg, in mijn mond steek en erop wat kauw, stopt mijn ongecontroleerd geeuwen helemaal en voor lange tijd. Ik haal er wel eerst het pitje uit. En nu heb ik ze overal in mijn nabijheid, zelfs in mijn auto. Ik heb er geen verklaring voor maar het helpt wonderlijk. En het schaadt ook niet. Een dadel is lekker, voedzaam en goedkoop. En waarom ik de Medjoul dadel verkies? Omdat hij groter en lekker zoet is, een zalige traktatie op zich.” (lacht).
August vraagt zich af of ook andere mensen last hebben van deze vervelende ‘gaap-ziekte’? Lezers met een identiek probleem die zijn middeltje hebben uitgetest mogen hun bevindingen altijd mailen naar taptoe@taptoe.be. 

Piet De Baets