Lievegem Zomergem

Martinuskoor kreeg ’Koninklijke’ titel

Het Martinuskoor Zomergem is met zijn bijna 800 jaar net zo oud als de kerk van Zomergem, Kathedraal van het Meetjesland genoemd.

De oudste documenten over de koorwerking die tot op heden werden teruggevonden in het gemeentelijke archief dateren van 1841, dus heden bijna 200 jaar geleden.
Het eeuwenlang engagement van zovele zangers en zovele zangeressen, ondanks de verschillende naamswijzigingen van het koor, leidde vorige week tot het predicaat
’Koninklijke Vereniging’, een predicaat dat het koor vanaf heden openlijk mag gebruiken in woord en geschriften en op hun drukwerk.
De oorkonde werd overhandigd aan voorzitter Rosine De Rijcke in het bijzijn van de Oostvlaamse gouverneur, een afgevaardigde van de Koning, de burgemeester van Lievegem en het voltallige koorbestuur.
Eén en ander is het gevolg van het actief deelnemen, gedurende 8 eeuwen, aan de erediensten in de Sint-Martinuskerk van Zomergem, maar de laatste jaren profileert het koor zich meer en meer als concertkoor met in het repertoire ook filmmuziek. Dit alles onder de leiding van hun huidige dirigent Léon-Bernard Giot, musicus uit Melle.
Wie bij het koor nog wil aansluiten kan een open repetitie volgen in de Bolderstent van het Cultureel Centrum ’t Schaapstuk, elke donderdagavond van 19:30 h tot 21:30 h.

(PDB)