Op de cuberdons of neuzen van Geldhof is een letter G geprint. Dit staat niét voor ‘Gent’ maar voor ‘Geldhof’ en is een kwaliteitsmerk als waarborg voor originaliteit.
Eeklo

Confiserie Geldhof (Neuzekes) overgenomen 

Suikerbakkerij Joris, een Brussels familiebedrijf, neemt Confiserie Geldhof uit Eeklo over, bekend omwille van de ‘neuzekes’ of cuperdons.

Dit populaire snoepgoed wordt bij Confiserie Geldhof al 70 jaar lang, sinds 1954, geproduceerd. Omdat er geen opvolging was, laat huidige zaakvoerder Jo Geldhof de zaak over aan een sectorgenoot uit Sint-Agatha-Berchem, onder meer bekend van de zwarte drop in de typische ‘klik-klak-doosjes’.
“Onze grootvaders kenden elkaar al goed”, vertelt Jo. “Ze zaten samen in de ‘suikerbond’. Ik zag Diederik, de eigenaar, dan ook niet als een concurrent, maar als een collega. Eerst wilden we gaan samenwerken, maar uiteindelijk kwam een overname op tafel.” Hoeveel er voor de overname betaald is, willen beide heren liever niet kwijt. Voor het twintigtal medewerkers verandert er niets, zij blijven allemaal aan boord.
Jo Geldhof: “We delen veel metier. Zo werken ze ook met Arabische gom, een natuurproduct uit acaciabomen voornamelijk uit Soedan.”

Gentse neuzen ?

De ontstaansgeschiedenis van de cuberdon ligt in Gent. Rond 1873 vond apotheker De Vynck in zijn vuilnisbak een zelfgemaakt oud siropenmengsel terug dat hard was aan de buitenkant en smeuïg aan de binnenkant. Dat bracht hem op het idee om medicijnen in snoepvorm aan de man te brengen. En zo werd de cuberdon geboren, een typische Gents product, in de volksmond ‘neuzekes’ genoemd.
In de jaren 50 was het originele recept nog steeds in handen van de kleinzoon van de apotheker die de cuberdon uitvond. Al die tijd had de familie het originele recept angstvallig geheim gehouden. Pas toen de kleinzoon het zicht aan zijn ogen begon te verliezen, gaf de familie het recept vrij. De Eeklose bakkersgast Antoine Geldhof, die bij de familie Vynck werkzaam was, kreeg van hen de zegen om de originele cuberdons te commercialiseren. En zo belandde de Gentse neus in het Meetjesland. In 1954 startte Antoine Geldhof zijn eigen snoepfabriek en na enkele overnames wordt confiserie Geldhof al snel de enige snoepfabrikant uit de regio. 
Cuberdons zijn in de loop der jaren een hype geworden. Het is een snoepje dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en geproefd en dus geliefd is bij jong en oud.

Piet De Baets