Kaprijke

Boegbeeld van Groen Kaprijke: Lynsey wil nu graag in de gemeenteraad.

We ontmoeten Lynsey Steyaert thuis samen met haar man Bart Van de Woestijne. Zij is al jaren het boegbeeld van Groen Kaprijke, actief binnen het Kartel als toegevoegd fractielid, secretaris van de Kaprijkse omgevingsraad, actief in het buurtcomité van het Abeelken en Mooimaker die regelmatig enkele straten opruimt.

De voorbije jaren waren een succes

Taptoe: Groen had geen verkozene. Konden jullie dan wegen op wat er moest gebeuren?

Lynsey: “Veilig fietsen en wandelen waren belangrijke aandachtspunten die door Groen steeds weer op de agenda werden geplaatst. Zo kwamen er fietsstroken in de gemeente, kregen schoolingangen meer aandacht, werden bij wegenwerken vertragingsplateaus ingewerkt. De Heihoekse Kerkwegel werd verbreed en berijdbaar gemaakt ook voor rolstoelen, de verbreding van de Heinewegel wordt nog gerealiseerd, de Eeklostraat kreeg nieuwe fietspaden. De verbinding Kaprijke – Bassevelde kwam er, mede doordat onze groene député in de provincie de poot stijf hield en tegen alle protesten in, de verbinding realiseerde.”

Taptoe: Zijn nu alle doelen bereikt?

Lynsey: “Neen, graag hadden we ook het Draailingenpad en het Bentillepad gerealiseerd gezien, maar daarvoor ontbraken de middelen of waren wij niet sterk genoeg om ze gerealiseerd te krijgen. Daarom willen we nu zeker in de gemeenteraad.”

Taptoe: Mobiliteit is één ding. Wat met de core business van Groen?

Lynsey: “Milieu en natuur waren en zijn onze speerpunten. We zorgden ervoor dat bij de aanleg van de d’Alcantaralaan de oude beuken werden ontzien en dat er honderden nieuwe bomen werden geplant. Het Scheutbos werd niet verder verkaveld. Ook langs de Route, de fietsverbinding tussen Eeklo en Zelzate werd op Kaprijks grondgebied aangeplant, soms tegen de zin van de landbouw die daar jaren kon ploegen tot op de rand. Het gebeurt nog, maar minder. Ook de landbouwers zien wel in dat de natuur bij landbouw hoort, bijvoorbeeld in de strijd tegen winderosie. Het is jaren anders geweest. Ook de plaatsing van zonnepanelen op overheidsgebouwen, de ondersteuning van de boerenmarkt, het ondersteunen van duurzaam bouwen en de aandacht voor de korte keten in de gemeente zijn verworvenheden die Kaprijke duurzamer hebben gemaakt. Ook dierenrechten liggen ons aan het hart. In Kaprijke is er nu een hondenweide en is er aandacht voor de aanpak van loslopende katten en hun kroost. Het onder controle houden van de toename van katten is een belangrijk onderdeel van het dierenbeleid.”

Taptoe: In de pers en op straat in Kaprijke is heel wat te doen over de nieuwe groep die is ontstaan uit de CD&V en Samen. Hoe kijken jullie daarnaar?

Lynsey: “Met Het Kartel zouden we nog jaren kunnen verder werken aan de plannen die er nog waren. Wij begrijpen niet dat CD&V in 2018 Samen zag als te bestrijden en ze nu met Samen een groep vormen. Toen spraken ze zeer negatief over het jarenlange, geld verslindende en visieloos bestuur, van het leveren van vriendendiensten bij het toewijzen van gemeentelijke bouwgronden en aanbestedingen. Nu gaan ze met hen in zee. En hebben ze achter onze rug maanden onderhandeld. Omwille van zo’n gedrag worden mensen afkerig van de politiek. Je politieke vrienden achterlaten omdat je misschien de macht verliest en hen pas informeren net voor de persconferentie, dat is politiek die wij als Groen niet beoefenen.”