Louis Clincke in volle inspanning. •. Frederik De Vreese met zijn poulain Louis Clincke
Hoofdartikel Meetjesland

De man die sporters voorbereidt op topprestaties 

Wielrenner Louis Clincke (38) heeft zich voor de recente Paralympics gedurende 6 weken voorbereid op 3.000 m hoogte, maar dan in het zes meter boven de zeespiegel gelegen Lembeke.

Voor wie Louis niet kent: Louis is geboren in Eeklo en woont in Lembeke met vrouw Lien en dochter Irène en is professioneel para-wielrenner.  Louis heeft in 2013 een heel zwaar verkeersongeval gehad met zijn moto, bleef enkele dagen in coma met ontelbare breuken en een verblijf in het UZ van meer dan een jaar. Zijn leven heeft aan een zijden draadje gehangen en een jarenlange revalidatie diende zich aan. Louis heeft uiteindelijk een aantal gevolgen overgehouden aan dat ongeval, onder meer een dropvoet, waardoor hij meestreed met de C4 categorie op de paralympics in Parijs. Zijn parcours was daar succesvol met een 4e plaats in de tijdrit en een 12de  plaats in de wegrit.
Zijn sportieve voorbereiding doet hij onder begeleiding van Frederik De Vreese, een specialist uit Lovendegem die werkt met een alternatief voor hoogtestages.

Slaapkamertent

Frederik, ooit een beloftevol triatleet, is zaakvoerder van Olympeak, specialist in hoogte-simulatie-tenten, een combinatie van een tent die op je bed staat, met een generator die lucht aanzuigt en deze dan zuurstofarmer in de tent terug blaast. Dit klinkt wel wat vreemd en onnatuurlijk, want eigenlijk voelt het een beetje aan als kamperen in je eigen slaapkamer…

Betere prestaties

Het doel van slapen in een hoogtetent is hetzelfde als bij een echte hoogtestage. Doordat het zuurstofgehalte in de lucht verlaagd wordt, maakt het lichaam meer rode bloedcellen aan, die instaan voor het zuurstoftransport naar de spieren en de organen. Meer rode bloedcellen betekent een hoger hematocriet, een hogere maximale zuurstofopname (VO2max) en dus betere fysieke prestaties. In plaats van inname van Epo (doping) is dit een toegelaten alternatief dat sporters helpt naar een hoger prestatieniveau.
Via een generator wordt het zuurstofgehalte in de tent gereduceerd en stelselmatig evolueert men tussen 1.500 en 3.000 meter hoogte. Je kan perfect de hoogte monitoren en aanpassen aan trainingsarbeid, vermoeidheid, enz.

Aangepast programma

Groot voordeel van dit principe is het gebruiksgemak. Louis kon gedurende 6 weken gewoon bij zijn gezin zijn, trainen in zijn vertrouwde omgeving en omringd blijven door zijn gekende coach en kinesist.
Enkele maanden vóór de Paralympics in Parijs hebben Frederik en Louis samengezeten om het traject uit te tekenen, in samenspraak met de coach en sportarts, om Louis in topvorm in Parijs te krijgen.
Welke dagen en welke hoogtes combineren met welke trainingen ? Alles werd minutieus bekeken. Zelfs het ijzer-supplement werd aangepast, en dit alles om mee te strijden voor de medailles in Parijs.
Uiteindelijk is dit zeer goed gelukt want Louis heeft waarden geduwd op de fiets die hij voorheen nog nooit had kunnen duwen. De hoogtestage heeft gewerkt !

Volgend doel

In de toekomst blijft Louis zeker nog trainen met Olympeak voor het slapen in de hoogtetent, met het oog op aankomende grote wedstrijden, met de Wereldkampioenschappen als eerste doel.
Ondertussen is Frederik zich ook alweer op zijn volgende atleten aan het concentreren want Ultraloper Bavo Laureyns uit Sleidinge slaapt momenteel ook in een hoogtetent in functie van de Spartatlon, Jules Hesters in functie van de Zesdaagse en ook Matthieu Bonne is al vaste klant…
Frederik De Vreese is te bereiken op 0485/63.41.48.

Piet De Baets