Foto: Will Tura tussen Ghislain Lippens en echtgenote Lucie.
Hoofdartikel Waarschoot

30 x Will Tura in Waarschoot

Nu Will Tura aankondigde om na een carrière van 60 jaar definitief te stoppen met zingen moet een specifieke organisator in het Meetjesland terugdenken aan muzikale hoogdagen van weleer.
Ereburgemeester Ghislain Lippens (73) haalde de keizer van het Vlaamse lied maar liefst dertig keer naar Waarschoot. Voor de eerste maal in 1973 als afsluiter van de Unizo-jaarbeurs voor meer dan 2.000 belangstellenden. Meteen een schot in de roos als vervolgverhaal. De laatste 15 optredens waren onveranderlijk telkens op Pasen in de plaatselijke sporthal, steeds op voorhand uitverkocht en propvol voor 1.000 enthousiaste toeschouwers. Ghislain Lippens mocht telkens gastheer zijn en bouwde daardoor een persoonlijke band met de zanger op.

G.Lippens: “Ons laatste concert van Will Tura in Waarschoot dateert van 2016. Dat was toen al zijn dertigste keer, en meteen ook het slot van een indrukwekkende reeks. Maar ik herinner mij nog goed de beginjaren, toen hij na zijn optreden vaak nog bij ons thuis langskwam om bij een boterham met americain wat na te praten. Ik herinner mij nog dat hij dan ook altijd naar zijn mama belde, gewoon om haar gerust te stellen. Zo eenvoudig was Will. Zelfs een beetje verlegen. En backstage niets van speciale eisen wat eten of drank betrof.”

Verrassing

G.Lippens: “Hij was steeds een tweetal uur op voorhand op post. Hij checkte alles met zijn orkest en vroeg de organisatie of er speciale wensen of aanvragen waren.
Soms leidde ik hem nog snel bij een gehandicapte fan of vroeg hem om iemand voor een speciale gelegenheid, 50 jaar getrouwd of zo, op te bellen. Altijd was hij bereid om daaraan te voldoen. Toen ik in 2002 benoemd werd tot burgemeester wou hij iets speciaals doen en als verrassing zong hij voor mij en mijn echtgenote Lucie onze lievelingshit ‘Hemelsblauw’. De zaal was er eventjes stil van. Ik herinner mij Will vooral als een echte vakman en toch eenvoudig als mens. Stel u voor: na afloop kwam hij ons ‘bedanken’ (!) dat hij mocht komen ! Onmiddellijk werd dan al Pasen van volgend jaar opnieuw vastgelegd.”
Taptoe: Deed hij soms iets speciaal voor het Waarschoots publiek?

G.Lippens: “Hemelsblauw, Ik mis je zo, Het kan niet zijn, El bandido en Eenzaam zonder jou waren er altijd bij. Zijn orkestleider vertelde mij eens dat Will alleen in Waarschoot een unieke pauze van 45 minuten inlastte om de organisatie toe te laten tombolaloten te verkopen voor een goed doel. Elders zong hij steeds anderhalf uur aan één stuk. En Will zelf vertelde mij dat Waarschoot de gemeente was met het meest ambiance. Dat iedereen steeds luidop meezong zorgde voor een aparte sfeer waar hij van hield. Dat hij nu voluit van het leven wil gaan genieten met vrouwtje Jenny gun ik hem van ganser harte.”
Piet De Baets