Beeld ter illustratie - Image by Sketchepedia on Freepik
Meetjesland

Wie schrijft/maakt de moppen van Taptoe ? 

Bovenstaande vraag wordt regelmatig aan onze redactie of aan onze personeelsleden gesteld.

Taptoe is waarschijnlijk het enige blad in België dat al sinds zijn bestaan (52 jaar) schier elke week één of meer moppen publiceert. Humo heeft het een tijdlang gedaan, maar beperkte zich tot één (flauwe) mop per week, meestal een ludieke uitspraak van een bekende vedette.

De moppen in Taptoe zijn geen doorslag of afdruk van een of andere scheurkalender, ook niet opgetekend op café, maar het werk van ondergetekende die zich daarvoor wel uitgebreid laat inspireren. Een journalistieke ‘touch’ blijft hierbij een voorwaarde. Toegestuurde moppen via internet, moppen op de achterkant van De Druivelaar of andere bronnen, ze zijn allemaal goed voor een volledig herschreven versie alhoewel 90% als onbruikbaar naar de prullenbak verhuist. Kritisch benaderd zijn de meeste van die moppen te catalogeren als ‘flauw’ of ‘vergezocht’.
Moppen worden dus aangepast, herschreven of ludiek uitgebreid. Het blijven altijd unieke, originele moppen, belast met copyright. 

Veelal wordt een klein mopje een grotere mop, als een verhaaltje op zich.
Op de redactie worden alle moppen ingedeeld met een sterrenstatus: vijf sterren zijn steengoede en kunnen een lachbui niet onderdrukken, vier sterren lokken een glimlach uit en de rest zijn goede ‘vullers’ om de niet door publiciteit ingenomen gaatjes op een bladzijde te vullen. Terzelfdertijd kan een mop verhinderen dat de opsomming van een aantal bladzijden advertenties een reclameblad saai snel maakt om te doorbladeren.
Alle moppen in Taptoe zijn dus origineel of van een origineel afkomstig maar herschreven. Inmiddels is de verzameling al tot meer dan 1.150 exemplaren aangegroeid en zorgvuldig op computer opgeslagen. De bedoeling blijft om ze eerlang in mini-boekjes uit te geven, boekjes in zakformaat, handig voor een (trouw)feest, op café of gewoon thuis als verpozing in het kleinste kamertje.
Reacties op verschenen moppen zijn eindeloos. Een bewijs voor ons dat ze wel degelijk gelezen en geapprecieerd worden. Het leidt vaak tot een nieuwe ingezonden reeks, of soms ook tot kritiek. Vooral op de moppen over ‘domme blondjes’ komt wel eens reactie van een wellicht aangesproken blonde dame ? Seksistische moppen zijn toegelaten maar nooit extreem, met gecensureerde mate en bewust ‘proper’ gehouden.
Als toemaatje hierna nog drie uitsmijters, nog niet gepubliceerd, die bij Taptoe als 5-sterrenmoppen staan aangevinkt.

Piet De Baets
Uitgever/hoofdredacteur

Om het meest
Een Italiaan, een Fransman en een Engelsman zitten in de lounge van een hotel. Plots zegt de Italiaan: – “Ik heb vannacht viermaal de liefde bedreven met mijn vrouw. Vanmorgen zei ze dat ze ontzettend veel van me houdt.”
– “Pff’, zegt de Fransman, “ik heb vannacht zesmaal de liefde bedreven met mijn vrouw. Vanochtend zei ze dat ik de grootste minnaar van de wereld ben en dat ze nooit een andere man zou willen.” Ondertussen zit de Engelsman onverstoord zijn krant te lezen.
– “En u?” vraagt de Fransman zelfvoldaan. Hoe vaak hebt u uw vrouw liefgehad vannacht?
– “Eén keer”, zegt de Engelsman.
– “Wàt? Eén keer maar?” snuift het gezelschap in koor. “En wat zei ze vanochtend dan tegen jou?”
– “Alstublieft schat, niet stoppen! Blijven doorgaan!”

Op de spoedafdeling

Een leerling-dokter heeft nachtdienst gehad op de spoedafdeling.
Vraagt z’n stagemeester ‘s anderendaags: 
– En jongen, iets speciaals gebeurd ?”
– Bah… ja, iemand mèt hoge koorts, overal pijn, ge kent dat …
– En wat edde gedaan?
– Bah, beetje paracetamol voorgeschreven, weet wel, waar komen ze allemaal niet voor binnen hé ?
– Goe jongen… En, anders nog iet ?
– Bah… enen die wat te veel gegeten had, zuur aan zijn maag, beetje branden, weet wel…
– OK, wat edde gedaan?
– Bah, een beetje Motillium  gegeven hé, ging vlug over.
– Goe jongen… Anders niets ernstigs da’k moe weten?
– Bah, een knappe blonde, 24 jaar, goed voorzien van poten en oren, speelt hier spontaan al haar kleren uit, legt zich op mijn tafel en zegt op fluisterende toon: “dokter, ‘k heb in acht maanden nog gene vent gezien.”
– Euh, en wa edde daarmee gedaan?
– Bah, oogdruppelkes voorgeschreven hé.

Gratis Wifi
Ik vroeg gisteren in een café het wifi-wachtwoord aan de cafébaas. 
Waarop de cafébaas zei: 
“Je moet eerst iets drinken.” 
Ik heb toen een glas rode wijn gevraagd, waarvoor ik 6 euro moest betalen. 
Toen ik daarna vroeg wat het wifi-wachtwoord 
nu elgenlijk was, zei hij: “Je moet eerst iets drinken allemaal kleine letters en zonder spaties.”