• Zomergem

Zomergem- Bezeten zijn ze of liever 'besmuft'. Net zoals Gargamel ze hartstochtelijk haat, kunnen de zusjes Veronique en Michelle Leyseele maar niet genoeg krijgen van smurfen. Op 8 november richten ze daarom een ruilbeurs in voor alles wat met de blauwe dwergjes te maken heeft.

Beiden hebben ongeveer een even grote verzameling aan blauwe mannetjes, maar geen van hen kan er een getal op plakken. Drie jaar geleden ondernam Michelle een poging om haar verzameling te smurfen ... euh te tellen. Al een eind voor het laatste rek gaf ze het tellen op, en bleef te teller staan op 4.100 poppetjes. Geen enkele is dezelfde: slechte namaak uit Polen, handgeschilderde uit China met andere kleuren dan de Europese, witte ongeschilderde ... je kan het niet gek genoeg besmurfen. Vorig jaar alleen al werden er minstens 700 bijgesmuft. Dan smurfen we nog niet over de DVD's die je vorig jaar bij een populaire krant kon smurfen of de postzegels die de postuitgaf en uiteraard de prentjes die bij Delhaize werden gesmurft. Vorig jaar bestonden de smurfen immers 50 jaar, en beleven de zussen hét jaar van hun leven. Michelle: 'Toen mijn vriend vroeg waar we op reis zouden gaan, heb ik hem geantwoord: 'Zoetje, het wordt een duur smurfenjaar.'
Veronique, inmiddels 40, begon pas met verzamelen toen ze 20 was. 'Wellicht uit nostalgie. Want vroeger speelden wij veel met smurfen. Michelle heeft zelfs kindertekeningen teruggevonden waarop ze smurfendorpen tekende.' En net als de smurfen beleven de zusjes ook doldwaze avonturen. 'Toen je een paar jaar geleden smurfenpopjes kreeg bij bepaalde producten in het Nederlandse warenhuis Albert Hein, zijn we daar bijna wekelijks gaan smurfen. De ene keer kreeg je dat bij drie pakken spaghetti en toen hebben we een gans rek spaghetti in onze kar geladen. Of die keer dat je het bij toiletpapier kreeg. Toen hebben we ons ma meegenomen om de derde kar te duwen', gieren de zussen het uit. 'Het strafste is dat je die poppetjes nu kunt kopen voor 20 cent. Maar die suspense naar Nederland te rijden en dan het plezier achteraf, dat maakt het allemaal zoveel meer waard.' Zo waren enkele jaren geleden in Frankrijk de prentjes die vorig jaar bij Delhaize te verkrijgen waren, al te smurf. 'We reden toen geregeld naar daar om de zakjes stickers te kopen, niet per zakje maar meteen per box.' Haar duurste exemplaren bewaart Michelle in een kast voorzien van ruw glas om eventuele dieven ofte 'Gargamels en Azraëls' een pijnlijke hand te bezorgen.
'Bloeden zullen ze!', zegt ze met een grijns. 'En als ik die kast wil herinrichten, zegt mijn vriend altijd: 'Ik zal de pleisters maar al klaar leggen.'
Op de verzamelbeurs verwachten ze bezoekers van overal in Europa, want vorig jaar, tijdens de eerste editie van de beurs, toonden zich al verzamelaars present uit Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italië en zelfs Finland.
De verzamelbeurs heeft smurf op zondag 8 november van 9u tot 15u in de Middenschool, Hofbilkstraat 21, Evergem. Gratis toegang. Info: smurfies@telenet.be of 0496-83.10.53. Tot smurfs!