• Meetjesland
10/10/2021

Vijftig jaar geleden kregen we als jonge journalist een tip voor een artikel. Taptoe was zijn eerste nummers voorbij en alle hulp en suggesties waren welkom, er kon eens een gouden tip tussen zitten...
Het moet wellicht in de Maldegemse Speyestraat geweest zijn, of toch in de buurt van de Bogaardestraat, waar we aan een woonwagen werden verwelkomd. Vader Limberger en zijn vier zoons, een authentieke zigeunerfamilie, demonstreerden ons een staaltje van hun onverholen en puur muziektalent. Vier virtuozen met vader Piotto als doorgever van zijn talent, ongeschoold, zonder partituren, met gitaren, viool, trompet, contrabas, accordeon, allemaal door elkaar. Met een ongeëvenaard ritmisch perfect gevoel, samenspelend zonder dirigent, een staaltje van pretentieloze zigeunerklasse. En dan die wondermooie muziek.
We hebben ademloos geluisterd, met groeiende bewondering en met een tintelend buikgevoel als waren we hier bevoorrechte ontdekker van onbekend, sluimerend en exclusief gipsytalent.
Het aansluitend interview met de familie (en moeder Angelica) maakte ons duidelijk dat deze zigeunerfamilie geen grote ambities koesterde en hun pretentieloze muziek als een soort dagelijks tijdverdrijf voor henzelf oefende.

Carrière
Ons artikel had succes en dra werden de Piotto’s (zo noemden ze zichzelf naar vader Piotto), gecontacteerd door de plaatselijke Eeklose dancing ‘The Circle’ rechtover het Eeklose station voor een optreden. The Circle was toen dé onbetwiste ‘place to be’ voor teens en twens uit de streek.
Kort nadien werd het zigeunerorkest overal als plaatselijke attractie aangekondigd. Het toen razend populaire tv programma ‘Echo’ wijdde een stukje uitzending aan deze Maldegemse fenomenen en onmiddellijk gingen deuren van kermissen en café’s (met een achterzaaltje) voor hen wagenwijd open. Tot ook het Casino van Knokke, waar toen wereldvedetten als Mireille Mathieu, Engelbert Humperdinck, Charles Aznavour en Julio Iglesias regelmatig op het podium stonden, de Piotto’s op hun affiche zette ! Een Europese carrière was het resultaat en we zagen hen opduiken zowel op de Gentse feesten, als op diverse festivals, onder meer het beroemde jazzfestival van Fontainebleau.

Huwelijksreceptie
De Piotto’s bleven al die tijd zichzelf. Vader Piotto heeft het succes van zijn zoons niet lang kunnen meemaken. Eén broer werd blind maar bleef als vioolvirtuoos meespelen en de familie verhuisde naar een woonwagenpark in het Hollandse Rijswijk.
We verloren de groep stilaan uit het oog. Tot we aan hen terugdachten, toen onze dochter een paar maanden geleden trouwplannen maakte en ons naar een geschikt orkestje vroeg als discrete muzikale achtergrond voor de receptie.
Na wat goochelen vonden we de Piotto’s terug in Rijswijk. En met wat speurwerk ook het telefoonnummer van de oudste van de oorspronkelijke vier broers. Bleek dat hij (72) met zijn andere broers, waarvan Storro inmiddels al was overleden, nog steeds sporadisch optrad, soms met kleinzoons die als vaste gast in diverse orkesten actief waren.

Geburen
Om het verhaal kort te maken.
De Piotto’s zijn komen optreden op het - wegens Corona gereduceerd – trouwfeest(je) van dochter Emily en schoonzoon Brecht, in het gezelschap van een 30-tal genodigden, waaronder beperkt familieleden maar vooral vrienden van het echtpaar.
We hielden als vader-iniatiefnemer wel wekenlang ons hart vast. Zou deze overjarige nostalgie bij 30-jarigen nog in de smaak vallen? Zou de door ons bejubelde gipsymuziek niet eerder geduld dan gesmaakt worden? Zouden buren dat ‘slepend en melancholisch vioolgejank’ tot laat in de avond niet te langdurig storend vinden?
We kunnen iedereen geruststellen. Nooit eerder heeft een van onze invallen meer succes en enthousiasme gewekt dan op die late namiddag en avond van 2 juli 2021 ! Er werd op die aanstekelijke tonen zowaar nog gedanst en gezongen, een studentenfuif waardig. Oma en opa (91) van de bruidegom hadden een taxi besteld om huiswaarts te keren rond 21 uur, maar hebben de taxi meerdere malen uitgesteld. Ze dropen als allerlaatsten af…om 2u in de morgen ! De Piotto’s werden stelselmatig een uur bijbetaald voor verlenging van hun opdracht en deelden visitekaartjes en cd’s uit aan geïnteresseerd koppels wiens trouwfeest later nog zou volgen.
De plezierigste complimenten kwamen later. Als ook de buren ons kwamen bedanken voor de gratis idyllische muziek waarvan ze op hun terras urenlang hebben kunnen genieten op een heerlijke zomeravond…
Voor een onvergetelijke avond vol nostalgische zigeurnermuziek: contacteer de Piotto’s via Martin Limberger: limberger@ziggo.nl of 00/31/653.79.40.76 (met de groeten van Taptoe…).

Piet De Baets