• Meetjesland

Eeklonaar Dominic De Caluwé heeft zijn debuut op de Ironman van Hawaï tot een goed einde gebracht. De SMO-atleet finishte na een goed opgebouwde wedstrijd knap als 15e in zijn leeftijdscategorie en werd 137e in het totaalklassement. Ploegmaat Joury Gokel verging het minder goed. Hij moest door een voetblessure de strijd staken in de afsluitende marathon.

Maar liefst 1.800 triatleten gingen zaterdag van start in de Ironman van Hawaï, het wereldkampioenschap triatlon lange afstand. Onder hen traditioneel een mooie Belgische delegatie met dit jaar opnieuw een afvaardiging van het Meetjeslandse SMO-triatlonteam. Dominic De Caluwé stond pas voor zijn tweede volledige triatlon na zijn debuut op de Ironman van Klagenfurt, waar hij zijn ticket voor Hawaï veroverde. De Eeklonaar begon dan ook zonder al te veel druk aan de wedstrijd. De 3,8 km zwemmen werkte hij af in 1u04', al ging dat niet zonder slag of stoot door het grote aantal atleten. 'De start van het zwemmen was echt ellendig. Er werden voortdurend tikken uitgedeeld en aan iedere boei werd de oorlog nog wat erger. Pas naar het einde toe kreeg ik wat meer ruimte rondom mij en kon ik voluit gaan. Ik had echt een goed gevoel tijdens het zwemmen, maar door het tumultueuze begin was de zwemtijd uiteindelijk niet zo fantastisch', doet De Caluwé zijn relaas.
Aangemoedigd door zijn meegereisde supporters begon De Caluwé aan zijn fietstocht over 180 km. De opgedane parcourskennis kwam hem daarin goed van pas. 'Ik had meteen het goede ritme te pakken en kon beginnen aan mijn inhaalrace. Het was belangrijk om voor een soepele pedaalslag te kiezen want ik zag er velen met een te groot verzet zwoegen op de hellingen. De hevige wind maakte het bijzonder zwaar en het was voortdurend schipperen tussen energie sparen en toch blijven vooruit gaan', zegt De Caluwé.
De Eeklonaar schoof tijden het fietsonderdeel op van de 521e naar de 277e plaats en kon na 5u11' fietsen de afsluitende marathon aanvatten. De zware weersomstandigheden noopten hem het rustig aan te pakken.
'Het lopen ging vrij goed, ik kon voortdurend opschuiven in het deelnemersveld. Op weg naar Energy Lab kreeg ik het wel bijzonder zwaar door de verschroeiende hitte met gevoeltemperaturen tot 42° en het zware parcours. De laatste 12 kilometer kreeg ik opnieuw wat moed en kon ik nog heel wat atleten het nakijken geven', zegt De Caluwé.
Onder begeleiding van zijn meegereisde ploegmaat Sander Dobbelaere werkte De Caluwé zich door de laatste kilometers. 'Na een laatste beklimming van Palani Road werd ik door een massa enthousiaste supporters naar de finish geschreeuwd. Het was een enorme opluchting toen ik de finishboog zag opdoemen en even later mijn naam hoorde scanderen. Ik had het gehaald!' vertelt De Caluwé terecht trots. De 31-jarige leraar lichamelijke opvoeding finishte na een marathon in 3u17'uiteindelijk als 137e in het totaalklassement in een eindtijd van 9u38'. In de leeftijdscategorie 30-34 jaar legde hij beslag op een knappe 15e plaats.

GELUKKIG
De Caluwé kijkt tevreden terug op zijn eerste deelname aan de moeder aller triatlons. 'Als debutant op deze wedstrijd weet je echt niet waar je aan begint. Vooral de extreme weersomstandigheden zijn bepalend voor je wedstrijdverloop. Het bergop en tegenwind fietsen ging bijzonder moeizaam en ik heb zeker een aantal moeilijke momenten gehad, maar plooien zat er niet in', vertelt de ijzeren man uit Eeklo.
Voor SMO-ploegmaat Joury Gokel werd het Hawaï-avontuur een teleurstellende ervaring. De atleet uit Torhout kreeg in de aanloop naar de wedstrijd af te rekenen met een pijnlijke voetblessure en ging enkele dagen voor de wedstrijddag bovendien onderuit met de fiets. Gokel ging desondanks van start in de Ironman. Het zwemmen en fietsen verliepen nog behoorlijk goed, maar tijdens het lopen was de pijn niet meer te harden met de opgave tot gevolg.
De overwinningen gingen in Hawaï net als vorig jaar naar de Australiër Craig Alexander en de Britse Chrissie Wellington. Het is voor het eerst dat twee uittredende kampioenen hun wereldtitel weten te verlengen. Beste Belg was Bert Jammaer op een 16e plaats, Tine Deckers finishte bij haar debuut knap als 13e bij de dames.