• Maldegem
04/11/2019

Bukavu is een stad in de Democratische Republiek Congo, gelegen op de zuidwestelijke rand van het Kivumeer. Sinds Wilfried Crispyn uit Maldegem in februari 2010 voor het eerst naar Bukavu ging om aldaar de technische school ITFM van de Broeders van Liefde te bezoeken en er de noden van de ateliers volledig gratis in kaart te brengen, is er al veel gebeurd.

Drie containers vol met gereedschappen en machines werden gesprokkeld voor het goede doel en ondertussen opgestuurd en samen met Willy ter plaatse geïnstalleerd. Oude machines werden hersteld, ontbrekende machines werden aangekocht en geplaatst en de 20 leerkrachten kregen instructies over hoe ze het materiaal goed kunnen onderhouden om een duurzame werking te garanderen.
In Bukavu kampt men de laatste tijd echter met een enorm nieuw probleem van energievoorziening. Er zijn langdurige periodes tijdens de dag dat er gewoon geen elektriciteit is. En zonder stroom kunnen de machines in de ateliers van de technische school (opleiding in elektriciteit, hout, metaal en garage) niet draaien. Gemiddeld zou er 3 à 4 uur per dag stroom moeten opgewekt kunnen worden om de praktijklessen van de bijna 800 leerlingen aan deze school te kunnen laten doorgaan.
De oplossing is redelijk eenvoudig, maar daar heeft men in Bukavu het geld niet voor: de aanschaf van een stroomgenerator en het voorzien van een budget voor de aankoop van de brandstof om die generator te laten draaien, dat is de uitdaging waarvoor Wilfried zich opnieuw wil engageren. Hij heeft de noden, de leergierigheid van de leerlingen en de motivatie van de leerkrachten gezien en is ervan overtuigd dat hij samen met sponsors uit het Meetjesland het verschil kan maken. Wie wil samen met hem zijn schouders onder dit project steken?
Hijzelf heeft al langer een stroomgenerator uit zijn eigen firma (machines voor metaalbewerking) gereserveerd en op punt gesteld. De generator staat klaar voor verscheping. Voor de brandstof van de generator alleen schat hij dat er nog een 900 € per maand nodig is. Daarom zoekt hij mensen van goede wil die willen steunen via een maandelijkse domiciliëring van bijvoorbeeld 25 à 40 euro of een eenmalige donatie op rekeningnummer BE51 4459 6281 2162 van Fracarita Belgium, met vermelding: “Amani Bukavu”. Voor giften vanaf 40 euro krijgt men automatisch een fiscaal attest, goed voor een belastingvermindering van 45%. Voor de leerlingen van de technische school betekent het dat alle praktijk-ateliers telkens één dag opnieuw van elektriciteit kunnen worden voorzien !

Meer info:
Wilfried Crispyn, Molenstraat 39, Adegem.
Tel. 0471/91.38.72.
E-mail: wilfriedenfrancinne@skynet.be

(PDB)