• Meetjesland
15/01/2023

“Defecte camera’s, versleten statieven én een schuldenput van meer dan 2 miljoen euro, met achterstallige belastingen en bijdragen aan de sociale zekerheid”: zo werden de donkere wolken boven regionale zender AVS vorige week vrij concreet in de dagbladpers samengevat. Veel begrip blijkt er voor deze situatie niet te zijn. Sommige oud-medewerkers beweren dat de ondergang van AVS jarenlang moeiteloos te voorspellen was.
Nakend faillissement ?
AVS, de oudste regionale zender van ons land werd opgericht in 1988 en zit in bijzonder slechte papieren. Het bedrijf kampt met een put van meer dan 2 miljoen euro en vroeg bij de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers.
Ooit scheerde het hoge toppen met nieuws uit het Meetjesland, Gent en het grootste deel van de Vlaamse Ardennen. Maar die gloriejaren zijn al een paar jaar voorbij.
Wenkt een faillissement? Volgens hun advocaat Serge Van Eeghem zijn er nog mogelijkheden voor herstel.
Advocaat Van Eeghem: “Zo bezit de zender nog twee panden in Eeklo. Die eigendommen staan leeg en kunnen verkocht worden. Daarnaast is er het uitzendgebouw aan Flanders Expo. Daar werkten ooit veertig mensen, nu nog 18. Een optie is om een deel te verhuren of naar elders uit te wijken.”
Een fusie met TV Oost tot de vorming van één Oost-Vlaamse omroep wordt als mogelijke oplossing gezien. Maar daar zou dan ook Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) moeten aan meewerken. Die plannen waren in 2015 al zo goed als rond, maar sprongen uiteindelijk af.

Poetsen
“Er zijn al jaren spanningen tussen de redactie en het bestuur”, zo vertelt oud-journalist Tim S. die vorig jaar vertrok, samen met vijf andere vaste medewerkers. ”Dat plots van ons verwacht werd dat we na onze uren nog de bureaus en de keuken zouden poetsen, wegens gebrek aan geld voor schoonmaakpersoneel, was de druppel. Voor het vast personeel werd het loon vaak weken te laat gestort, freelancers wachtten tot een half jaar voor ze hun centen zagen. Bovendien veel frustraties over het gebrekkige materiaal”, volgens Tim S.
Een collega vult aan: “Defecte camera’s, versleten statieven, computers die regelmatig crashten. Er wordt al jarenlang beloofd om daar iets aan te doen, maar er gebeurt niets.
Deurwaarders stonden regelmatig in de hal en auto’s bleken niet altijd verzekerd.”
‘Demotiverende bende’
In de wandelgangen klinkt al langer dat AVS-stichter Bertram De Coninck (gestorven in 2021 op 82-jarige leeftijd) plots een belangrijke post opeiste voor zijn dochter Ilse De Coninck, toen algemeen directeur. Maar haar leiderschap en dat van de voorzitter van de raad van bestuur Sarah De Backer worden al langer door velen in vraag gesteld. Komt daarbij dat advocaat Van Eeghem beweert “dat een grote schuld voor de huidige financiële malaise te wijten is aan een financieel directeur die in het verleden verkeerde beslissingen genomen heeft.” De redactie van Taptoe meent te weten dat die geviseerde persoon dichte familiale banden had met de familie De Coninck. Een oud-medewerkster vertelt ons - nauwelijks verholen- dat “die familiale bende lange tijd verkwistend, incapabel en demotiverend werkte voor het toegewijd personeel.”
Overname
dagelijkse leiding
Nochtans ging het AVS jarenlang voor de wind. Ooit nam mediagroep Roularta tegen een forse jaarlijkse uitkoopsom de reclamewerving over. Er werd hard gewerkt om adverteerders aan te trekken en zaakvoerder/stichter Bertram De Coninck zo financiële zorgen te besparen. Dan kon hij zich concentreren op de voornaamste taak van zijn zender: nieuwsverslaggeving. Zolang hiermee veel kijkers konden worden gelokt was ook de publiciteit gegarandeerd. Maar zo simpel bleek de opdracht uiteindelijk niet. Drie jaar later haakte Roularta af bij gebrek aan voldoende respons voor publiciteit en moest AVS dan opnieuw zelf voor de verkoop van reclame opdraaien.
Kort nadien (einde jaren ’90) deed ondergetekende samen met journalist Nicholas Lataire uit
Zomergem een poging om Bertram te overtuigen dat hij op die manier niet goed bezig was. Wij stelden voor om de dagelijkse leiding over AVS over te nemen maar niet de zender zelf.
Stichter De Coninck bleef voor ons de onbetwiste enige zaakvoerder. Ikzelf zou zorgen voor de verkoop van publiciteit (in combinatie met Taptoe) en Nicholas zou als rasecht journalist de redactie leiden. De Coninck was echter niet te overtuigen en bleef volhouden dat de toekomst van AVS er rooskleurig uitzag zónder externe hulp.
Nicholas bracht later als hoofdredacteur de populariteit van VTM op eenzame hoogte en was met zijn uitzonderlijk journalistiek talent evengoed in staat geweest om ook een plaatselijke regionale zender een schitterende toekomst te bezorgen.
De Coninck was later de zaakvoerder die elke poging van andere regionale zenders, zoals TV Oost, tot samenwerking afwees uit schrik zijn kind te verliezen. Dat dreigt nu alsnog te gebeuren. Volgens ingewijden door het gebrek aan leiderschap van huidig algemeen directeur Ilse De Coninck - dochter van - en voorzitter van de raad van bestuur Sarah De Backer, maar ook omdat AVS niet snel genoeg op de digitale trein is gesprongen.
Opvolging
De hele tijd bleef AVS een voornamelijk Meetjeslandse, vooral Eeklose bedoening. Niet alleen Bertram De Coninck was een Eeklonaar, ook heel veel prille en latere medewerkers hadden roots in het Meetjesland. Denk maar aan de huidig beroemde Peter Van De Veire (Waarschoot), Silvia en Paul Verstraete (omroepers, Eeklo), Annie Van De Walle (kapster,
Eeklo), Lucie De Zutter (hoofdredactrice, Zomergem), enz.
Een grote rekrutering aan bekwame medewerkers kwam uit de in de jaren ‘80 vroegtijdig gestopte Eeklose Vrije Radio Tris (Taptoe product): Koen Colpaert (chef nieuws) en Dirk Scheirsen hebben AVS aanvankelijk mee groot gemaakt met hun talent.
Veertig jaar lang was Bertram De Coninck de peetvader van de regionale televisie in Vlaanderen. Eén fout heeft hij allicht gemaakt: hij zorgde nooit voor bekwame en professionele opvolging om zijn levenswerk op lange termijn verder te zetten.
Piet
De Baets

Archiefbeeld: AVS-stichter Bertram De Coninck met Sarah De Backer (links), voorzitter van de Raad van Bestuur, en zijn dochter
Ilse (rechts), algemeen directeur.  © Joeri Seymortier