• Eeklo
13/04/2022

(en een klein probleempje heeft)

College (O-L-V) ten Doorn in Eeklo is de laatste jaren zonder veel gedruis uitgegroeid tot een heus ‘bedrijf’ met meer dan 20 gebouwen op een immense oppervlakte. Op de Campus, een terrein van circa 18 hectare (!) tussen Zuidmoerstraat en de Ring rond Eeklo, komen dagelijks 3.400 leerlingen les volgen. Met ook nog drie kleuter- en lagere afdelingen, verspreid over evenveel wijken in Eeklo, zit de school aan een totaal van 4.500 leerlingen en 500 lesgevers en behoort daarmee tot de top vijf van grootste scholen in Vlaanderen.
Taptoe kon de achterliggende oorzaak van het succes ter plaatse ervaren. En ving een klein probleempje op waarmee de directrice momenteel sukkelt…
Nostalgie
Voor dit artikel was ons lang op voorhand al een privé rondleiding op de campus voorgesteld in aanwezigheid van algemeen directeur Annick Willems (ooit burgemeester van St. Laureins), financieel directeur Dirk Snebbout en voorzitter van de raad van bestuur Paul De Bruyckere. Het werd een ontdekkingswandeling van anderhalf uur over het hele terrein, en dan hadden we niet eens stilgestaan voor een babbeltje onderweg. Niet te geloven hoeveel gebouwen en sportieve accommodaties deze gigantische groenzone achter hoge muren verbergt.
Zelf hebben we in lang vervlogen tijden nog ons broek versleten in het jongenscollege dat later met het naastliggende O-L-V.Ten Doorn fusioneerde, maar de confrontatie met de–actueel–grotendeels nieuwbouwcomplexen op deze adembenemende mega site, bezorgde ons meer onverwachte verrassingen (niets is nog hetzelfde) dan het vooruitzicht op nostalgische herinneringen…
Opvallend voor ons, als overjaarse bezoeker, was in eerste instantie de verdwenen kapel en onze KSA-zolder bovenop diverse grijze leslokalen, maar vooral ook het wegvallen van alle historische tussenmuren, waarover we ooit over-en-weer geheime boodschapjes wierpen naar het liefje aan de andere kant. Tussen de hedendaagse veelheid aan verspreide nieuwe lokalen met moderne look, tussen een eindeloos lijkende groene vlakte, daar moet het voor de hedendaagse jeugdige studenten nu aangenaam en inspirerend vertoeven zijn, met evenveel intellectuele als sportieve mogelijkheden.

Probleempje
Tussen onze wandeling door vernamen we hoe algemeen directeur Annick Willems naast dagelijkse beslommeringen, o.a. met de bouw van een extra sportzaal, een prangende zoektocht is gestart naar een inwonende conciërge. Haar persoonlijk klein probleempje. Een volledig ingerichte privéwoning met afgesloten tuin en garage staat op de campus gratis ter beschikking voor een alleenstaande of een koppel dat overdag buitenhuis al een job heeft. Of voor een gepensioneerd echtpaar dat temidden een omringende jeugdige massa van leerlingen zélf nog een tweede jeugd wil beleven…(zie meer uitleg in apart kader).
Onze zelfde rondgang en ontdekkingstocht kan straks worden overgedaan nu zondag 24 april tussen 12 en 18 uur door alle geïnteresseerde ouders met kinderen die volgend schooljaar aan hun secundair middelbaar willen beginnen. Op deze jaarlijkse (info)dag staan leerkrachten ter beschikking voor alle mogelijke uitleg over de meer dan 34 diverse afstudeerrichtingen die jongeren daar vandaag kunnen volgen in een oriënterende eerste graad (26 klassen met 900 leerlingen). Zowel de klassiekers zoals latijn, wiskunde, talen of sport kunnen er ter sprake worden gebracht, maar ook meer praktische richtingen die vrij snel leiden naar de arbeidsmarkt: organisatie, management en communicatie, land- en tuinbouw, zorg en welzijn, grootkeuken, haar- en schoonheidszorgen, marketing en ondernemen, enz. Het blijft verrassen in welke richting je de dag van vandaag allemaal kunt studeren naargelang eigen interesse en bekwaamheid. Een mogelijkheid die alleen grote scholen kunnen aanbieden.
Resultaten
Maar misschien stel je voor uzelf en je kinderen wel de vraag of tussen dit uitgebreide kwantum aan studierichtingen door dergelijke mega-school ook voldoende aandacht voor ‘kwaliteit’ kan gegarandeerd worden ?
We stelden deze voor de hand liggende vraag aan ons trio. Snel was ons echter duidelijk dat dit misschien wel de ‘vraag teveel’ was, nu drie lichtjes geïrriteerde blikken ons tegelijk aankeken…
Omdat een reporter echter beschouwd wordt als een galant doorgeefluik naar nieuwsgierigen die dezelfde onbeschaamde vraag liever niet durven stellen, werden tientallen antwoorden als watervallen door elkaar in massa over ons afgevuurd.
We besparen de lezer langdradige en overbodige lectuur en vatten de meest overtuigende scores op tornooien, olympiades en wedstrijden samen.
College Ten Doorn eindigde in 2021 in de top 3 van ‘strafste school van Vlaanderen’, ingericht door bekende radiozender MNM.
Nog in 2021 werd Arvid De Muynck (40) tussen meer dan 18.000 leerkrachten verkozen tot ‘leraar van het jaar’. Arvid is leerkracht Engels en Nederlands en heeft zijn leerlingen als de beste geholpen door hun moeilijke coronajaar.
Op 30 april 2022 mogen twee leerlingen uit het 6de jaar Wiskunde Wetenschappen naar de finale van de Vlaamse Fysica Olympiade.
Twee leerlingen, verkozen tussen de 50 besten uit 10.000 Vlaamse vierdejaars, mogen naar de finale van de taaltrofee Nederlands op 24 april aanstaande.
Een meisjesteam won recent een ingenieurswedstrijd met een leuke opdracht: met eenvoudig knutselmateriaal een concept uitwerken om een maximaal gewicht van 300 gram zo hoog mogelijk op te tillen, gebruik makend van windenergie, geproduceerd door een haardroger…
Cijfers over geslaagden aan Hoge Scholen en universiteiten worden van hogerhand omwille van privacy redenen niet meer meegedeeld, maar op ingangsexamens voor geneeskunde (artsen en tandartsen) komen de hoge scores van 7 geslaagden op 8 deelnemers uit deze school schier jaarlijks terug.
In mei vorig jaar wonnen drie leerlingen uit het zesde de felbegeerde ‘Technologieprijs’ op de Solar Olympics 21, een wedstrijd waarin teams een gadget bouwen dat werkt op zonne-energie. Ze overtuigden de jury met hun Flop, een hulpmiddel om het pokerspel te leren zonder bezoek aan een casino.
Rond hetzelfde tijdstip viel een leerling in de prijzen als één van de 5 winnaars in de wedstrijd Mathe-Magische Kunst van de firma Texas Instruments. Doel was de beste code te schrijven en met dat algoritmisch denken en coderen een mooi kunstwerk te maken. De winnaar had een ‘eenvoudige’ uitleg voor zijn vinding: “Door de rijen in de driehoek van Pascal te berekenen en de modulo 2 van deze getallen te nemen, wist ik welke getallen even en welke oneven zijn en heb ik ervoor gezorgd dat elke pixel op het scherm overeenkomt met een getal uit de driehoek van Pascal….”
Leerlingen van de studierichting Tuinbouw en Groenvoorziening en het 7e jaar Tuinaanleg & Onderhoud nemen jaarlijks deel aan de beroepenwedstrijd ‘Beloftevolle Hovenier.’ In de voorbije edities bereikten ze meerdere keren de finale, met zilveren en gouden medailles.

Succesvolle carrières
Tal van knappe koppen hebben deze school ooit verlaten om later als puike afgestudeerden te scoren in het latere beroepsleven: rechters, artsen, proffen, advocaten, maar ook schitterende ondernemers en zelfstandige zaakvoerders, bisschoppen, zelfs artiesten en ministers. Namen wil men liever niet noemen om niemand tekort te doen of te vergeten, al zitten er wel enkele beroemdheden, uitvinders en zelfs miljonairs tussen. Allemaal gevormd in deze unieke en stilaan gerenommeerde Eeklose school, waar individueel talent bij leerlingen wordt opgespoord, begeleid en ontwikkeld. De voornaamste reden waarom het College ten Doorn permanent hoog blijft scoren.
Piet De Baets

Conciërge gezocht
College ten Doorn is op zoek naar een koppel of alleenstaande (single) voor diverse taken als portier/conciërge op de campus van de school. Taken zijn onder meer: dagelijks afsluiten van het domein, lichten doven, inspectie-rondgang, poorten openen ’s morgens voor leerlingen en leerkrachten, particulieren of groepen buiten de schooluren binnenlaten (voor bijwonen vergaderingen of sportactiviteiten), enz.
Gratis privé woonst met garage en afgesloten grote tuin op de campus (foto). Met twee slpks, badk., living, inger.keuken, toilet, eetplaats. Alles recent opgenet en geschilderd.

Kandidaten mailen naar info@coltd.be met onderwerp ‘concierge’.

INFO- EN INSCHRIJVINGSDAG OP ZONDAG 24 APRIL VAN 12 TOT 18 UUR.
Voor ouders en hun straks startende kinderen in het secundair, ook voor leerlingen 3de tot 7de jaar die van school of studierichting willen veranderen of willen kiezen voor een unieke hier aangeboden studierichting.
Met rondleiding, standjes i.v.m. avondlessen, leerlingenbegeleiding, enz. Met talrijke beschikbare leerkrachten voor alle info. Met koffie en taartjes.
Vrije toegang via Dullaert (achteraan) voor de 1ste graad en via Zuidmoerstraat, 125 voor 2de en 3de graad.
Alle info op de schoolwebsite:
www.collegetendoorn.be

Auteur van dit artikel Piet De Baets (met mondmasker) en Paul De Bruyckere, voorzitter van de Raad van Bestuur, op wandel in de weidse tuin van College ten Doorn.