• Meetjesland
21/11/2016

Deze week (van 21 tot en met 25 november) wordt de ‘Week van de Afvalophaler’. gelanceerd.  Een zeer lovenswaardig initiatief om (eindelijk eens) afvalophalers en containerparkwachters met respect te bedanken voor hun bereidwillige en attentvolle dienstverlening aan de burger. Hoe? Daarvoor werden “bedank-stickers” in 6 verschillende kleefversies op 1 vel gedrukt en in omloop gebracht via tijdschriften, containerparken, gemeentehuizen en bibliotheken.
Met deze  hoffelijkheidscampagne kan men zijn respect voor de afvalophaler uitdrukken door ze gewoon op uw vuilniszak of -bak te kleven.
Maar er blijkt een levensgroot probleem op te duiken als men een poging doet om aan deze stickers te geraken…En dat zal sommigen wellicht zwaar tegenvallen.
Zoektocht
Zoals gezegd, de stickers zouden verspreid worden via diverse kanalen, o.a. via gemeentehuizen en tijdschriften.
De abonnees van Humo, Dag Allemaal en TV Familie vinden de stickers deze week in hun tijdschrift. Maar als Taptoe enkele willekeurige gemeentehuizen in de omtrek contacteert (o.a. lukraak Eeklo, Maldegem, Knesselare, St. Laureins) valt men daar gewoon uit de lucht. “Wél affiches, mijnheer, maar stickers?“ En dat terwijl het op het internet wemelt van de gemeenten die elk op hun website wel attent promotie maken voor het initiatief, maar klevers afhalen of bestellen ?  Niét bij hen…!
Dan maar IVM (verbrandingsoven in Balgerhoeke/Eeklo) gebeld. Idem verhaal. Hun collega’s (IOK) in Limburg integendeel sturen de stickers op na bestelling. Maar dan alleen voor burgers uit hun regio. (Wil je een stickervel ontvangen? Mail naar afvalbeheer@iok.be of bel 014 56 27 75.)
Conclusie: vergéét dus uw stickers als je niet op bepaalde weekbladen geabonneerd bent…?
Maar toegegeven: alleen de bibliotheken hebben we niet gecheckt (‘s voormiddags meestal gesloten).
Wie suggereert ons een oplossing ? Nà de campagneweek (25 november)  hebben we nóg een heel jaar om onze dierbare ophalers te feliciteren. Eén vel klevers zijn misschien wel niet voldoende…


Agressie
In Vlaanderen gaan elke dag honderden mensen de baan op voor de inzameling van het huishoudelijk afval. Ze trotseren hiervoor de weersomstandigheden maar ook het drukke verkeer. De ophaalwagens en de ophalers zijn met heel wat middelen uitgerust om dit op een veilige manier te doen. Toch hebben ze hun veiligheid niet volledig in eigen handen. Uit een steekproef bij de Vlaamse afvalinzamelaars in 2014 blijkt dat elke ophaler gemiddeld één keer per dag één geval van verkeersagressie ervaart, gaande van wild voorbijrazen tot fysiek en verbaal geweld. Dat betekent dat er dagelijks tussen 600 en 1.500 incidenten zijn. Dat alles is niet zonder gevaar voor de afvalophalers.
Maar stickers zijn maar één gebaar, een opgestoken hand of een ‘merci’ tijdens de ontmoetingen met de parkwachters of ophalers kan voor hen al meer dan voldoende zijn.
Piet De Baets