• Zomergem
24/06/2019

Nicholas Lataire is amper 39 jaar en toch maakt hij alweer een bijzonder grote sprong in zijn mediacarrière. De Zomergemnaar was al hoofdredacteur van VTM Nieuws en zopas promoveerde hij tot adjunct-directeur van News City in Antwerpen.

News City is de nieuwe samenbundeling van alle redacties die aan De Laatste Nieuwsgroep gelinkt zijn. En dat zijn er heel wat, o. a. Humo, Story, Qmusic, Dag Allemaal, Joe FM, de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen, VTM, Q2, Vitaya, enz. Hij neemt daardoor mee de leiding over de allergrootste mediaredactie van dit land en van een uniek project in de wereld.

Blitzcarrière
Nicholas Lataire is een bekende in onze streek. Als geboren en getogen Zomergemnaar  was hij onder meer hoofdleider bij de KSJ, was actief in het bekende jeugdhuis De Messink en organiseerde tal van activiteiten zoals de afterworkparty ‘Work Hard, Play Hard’ én is één van de medeorganisatoren van het steeds groter wordende Rijvers Festival.
Ook professioneel bouwde hij al op jonge leeftijd een indrukwekkende carrière uit. Hij studeerde af als handelsingenieur maar startte al snel als freelancer in de perswereld. Zo was hij onder meer lange tijd medewerker van dit blad Taptoe. Ook wij onderkenden al vrij snel zijn groot journalistiek talent. Hij was later de vliegende reporter voor Het Nieuwsblad en Het Volk, en klom op tot directeur van De Gentenaar.
Lataire zette zijn eerste stappen in de televisiewereld als journalist-reporter bij het bekende televisieprogramma Telefacts. Hij viel er op met enkele grote en belangrijke reportages in binnen- en buitenland. Zo slaagde hij er onder meer in om als enige Belgische journalist de ouders van het in Spanje vermiste meisje Maddeleine McCann te interviewen en trok hij een week lang met voetbalster Vincent Kompany door Kongo, op zoek naar diens roots.

Jongste hoofdredacteur
Nicholas werd snel één van de jongste hoofdredacteurs ooit in ons land. Hij was amper 30 toen hij hoofdredacteur van het VTM Nieuws werd. Hij slaagde erin om steeds meer jonge mensen naar het nieuws op VTM te doen kijken. En kijkcijfers zijn een der belangrijkste inkomensbronnen van televisiezenders. Zijn concept werd tot in buitenland gekopieerd, o.m. door de grote Franse zender TF1.
Na 10 jaar kwam een storende en vervelende kink in de kabel. Na een interne redactietwist (afgunst tussen vakgenoten) bij VTM, nam Nicholas afgelopen najaar plots ontslag. Amper een paar dagen later werd hij door de grote poort teruggehaald. De collega’s van de redactie dreigden met een staking als steun voor Nicholas en grote baas Van Thillo, afzijdig gebleven in het conflict, vroeg snel om zijn terugkeer en liet zijn waardering voor de jonge adjunct-hoofdredacteur volop blijken door hem ‘algemeen’ hoofdredacteur te benoemen. Het was toen al duidelijk dat er meer zat in de carrière van Lataire in een persgroep in volle expansie. 

Dagelijks aansturen
Een nieuwe promotie kwam dan ook opnieuw vrij snel. Lataire werd tussen de honderden redacteurs en journalisten van de Persgroep uitverkoren om adjunct-directeur te worden van News City, de grootse  koepel boven alle nieuws- en mediaredacties van het huis, in een gloednieuw imposant gebouw vlak aan het Centraal Station in centrum Antwerpen.
News City bereikt elke dag liefst 8 op de 10 Vlamingen ofwel online, op tv, op de radio en/of in de krant.  Nicholas zal samen met directeur Paul Daenen de hoofdredacteurs van de verschillende redacties dagelijks aansturen en zo de grootste nieuwsredactie van Vlaanderen vorm geven.
En daarna? Grote baas Van Thillo houdt volgens ons nog wel een paar ijzers in het vuur voor deze gedreven en intelligente Zomergemnaar. Wordt allicht nog vervolgd.

Piet De Baets