• Maldegem

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele maakte bekend dat de Vlaamse overheid een premie van ongeveer 540.000 euro voorziet voor twee restauratiedossiers in Maldegem. Zo krijgt de binnenkant van de Sint-Barbarakerk een grote opknapbeurt en het dak van het klooster van de Zusters Maricolen wordt gerestaureerd.
De Sint-Barbarakerk werd 1074 gesticht op de plaats van een oudere bidplaats. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Sint-Pieter. Het laatgotische koor dateert uit de 15de eeuw, het hallenschip werd in 1778-1779 in classicistische stijl heropgericht na verwoesting. Sinds 1981 maakt de kerk deel uit van een beschermd dorpsgezicht en in 1991 werd de kerk zelf beschermd als monument. In de kerk bevindt zich een Hooghuysorgel uit 1865.
‘We vernieuwen grondig het interieur van de kerk’, zegt de minister. ‘Elektriciteit , sanitair en de verwarming worden aangepakt. Ook de sacristie wordt in een nieuw kleedje gestoken’.
Daar blijft het niet bij want de minister trekt ook geld uit om de daken en goten van de school en het klooster van de Zusters Maricolen te repareren. ‘Dat is nodig om waterinfiltratie en nog meer schade te voorkomen’, aldus Diependaele. ‘De zolderruimtes van het klooster zullen na de restauratie in gebruik worden genomen voor schoolactiviteiten. Later zullen we ook de gevels en het buitenschrijnwerk opknappen.’
Het klooster- en scholencomplex van de zusters Maricolen werd in 1873 opgetrokken in neogotische stijl aan de rand van de Markt in Maldegem. Het complex is een waardevol voorbeeld van 19de-eeuwse baksteenarchitectuur met kleurige friezen en rondboogvensters. Het oude gedeelte van het klooster en de school werden in 2004 beschermd.
Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/50591
(Ives Boone)