• Meetjesland
27/03/2017

Nu het nieuwe AZ Alma ziekenhuis langs de Ring officieel geopend is, volgt nu de ingebruikname en het overbrengen van patiënten naar het gebouw. Een helse, bijna spectaculaire klus, die op woensdag 29 maart (deze week) begint en maandenlang werd voorbereid.

De patiënten van de oude campus in de Moeie komen die dag het eerst aan bod. Campus Sijsele volgt op woensdag 5 april. 
Deze week woensdag begint de verhuis om 6.30 u met de opening van de spoedafdeling in het nieuwe ziekenhuis. De “spoed” in de oude campus Moeie gaat dan definitief dicht. Op hetzelfde moment vertrekt de eerste ambulance met een patiënt richting nieuwbouwziekenhuis, om de 5 minuten gevolgd door 12 andere ambulances en twee mini-busjes die elkaar afwisselen. Rond 17 uur zou de operatie voor 150 patiënten per campus telkens moeten geklaard zijn.
De week nadien gebeurt volgens hetzelfde tijdsschema de verhuis vanuit de huidige campus Sijsele. 
Elke patiënt wordt vergezeld door een personeelslid tijdens het transport. Een politie-escorte gaan alle ambulances vooraf. Op  alle kruispunten langsheen de verhuisroute wordt door politie  het verkeer in goede banen geleid. Het traject gaat via Moeie, Korte Moeie, Mandeweegsken, Raverschootstraat, Galgenstraat en Blakstraat. Het verlof van de 120 dokters-specialisten is al maanden ingetrokken. Zij zullen op 29 maart op een bepaald ogenblik samen 3 spoedafdelingen (waaronder nog enkele ogenblikken de oude campus in de Moeie) bemand moeten houden. 
Het verhuistraject voor campus Sijsele op 5 april loopt van Gentse steenweg, Kronekalseide, Brugse steenweg via rotonde naar Koning Albertlaan, Expresweg tot aan afrit Eeklo (Teut) en dan via Ringlaan naar het nieuwe ziekenhuis. Hiervoor worden 15 ambulances ingezet omdat de afstand groter is. Terug is ook hier begeleiding van politie aanwezig.
Na de verhuis blijven in Sijsele een dertigtal artsen met diverse specialismen raadpleging houden in de polikliniek Sanapolis. Ook het sportmedisch centrum Mensana blijft er actief.
Ondertussen heeft De Lijn ook een broodnodige bushalte geopend op de parking van de nieuwe kliniek. De bestaande lijnen 58, 62 en 67 doen een ommetoer, ook de belbussen 160, 185 en 195 rijden langs daar om. (PDB)

 

(foto: De indrukwekkende en monumentale inkomhal van het nieuwe AZ Alma ziekenhuis.)