• Maldegem
02/04/2020

De titel hierboven kan lichtjes verwarrend overkomen in deze penibele Corona-tijden.
De 2 showrooms van deze Maldegemse garage blijven inderdaad gesloten maar verder heeft dit artikel met het virus niets te maken. Familie De Mey (Giovanni, Brigitte en kinderen Kimberley en Olivier) kreeg onlangs het bijzonder slechte nieuws van officieel invoerder D’Ieteren in Brussel dat zij vanaf 1 april niet langer “officiële verdeler zijn van de merken Audi en Volkswagen”. Van een mokerslag gesproken !

Een beperkte roddel hierover deed in Maldegem al een tijdje de ronde maar werd nergens bevestigd. Nu vraagt zaakvoerder Giovanni aan Taptoe om het echte verhaal uit de doeken te doen en vooral te laten weten wat de plannen zijn voor een nieuwe toekomst die op 2 april begint. Ondergetekende bezocht daarop een alles behalve depressieve familie. Eerder een gedreven viertal dat met vereende krachten intussen een kleine ramp heeft omgebogen naar een hoopvolle nieuwe toekomst. 
De twee langs de Handelskilometer gevestigde, op 8 meter afstand van elkaar liggende 1.000 m2 showrooms met achterliggende ateliers, krijgen deze week al een nieuwe invulling. Een buitenstaander zal op het eerste gezicht nauwelijks het verschil merken.

Drie generaties
Het was vader Eric De Mey die in 1968 samen met echtgenote Nadine een Volkswagen-garage opende in de Boudewijn Lippensstraat in Maldegem. De zaak groeide snel, mede door een gedreven ‘Maldegemse’ aanpak, en er werd enkele malen verhuisd naar een grotere plek. Later werd ook het merk Audi aan het gamma toegevoegd. De explosie van vooral dat laatste merk maakte op termijn de bouw van twee aparte garages met carrosserie en receptie, één voor elk merk, noodzakelijk. Brigitte en Giovanni leverden inspanningen om de twee sites naast elkaar te krijgen op een commercieel interessante ligging. Een paar jaar later kwamen eveneens hun kinderen Kimberley en Olivier in de zaak. In 2018 vierden de 3 generaties samen het 50-jarig bestaan van hun succesvol familiebedrijf.

Troeven
Ooit waren er met de merken Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Porsche en Bentley meer dan 400 officiële dealers in België, allen wagens ingevoerd door d’Ieteren, een beursgenoteerd bedrijf in Brussel. Giovanni vernam in de wandelgangen dat het op termijn de bedoeling zou zijn om er nog slechts 27 over te houden.

Giovanni: ”We roken lange tijd geen onraad, ook niet toen enkele van onze collega’s op de as Brussel-Antwerpen hun merk kwijt geraakten en d’Ieteren hier en daar concessies overnam. Die reorganisatie in het dealernet is reeds van 2014 bezig. Wij troostten onszelf en vonden dat we geografisch goed gelegen waren, in het midden tussen Knokke, Brugge, Aalter en Gent. We waren bovendien goed voor een jaarlijkse verkoop van meer dan 500 wagens! En jarenlang stonden we hoog in de top 10 van ”klantentevredenheid qua service”, troeven die velen ons konden benijden.” 

Opdoffer
Maar niettemin werd ook garage De Mey als een der laatsten ingelicht dat hun twee concessies (contracten om een merk officieel te mogen verkopen) per 1 april worden opgezegd. Als reden werd vooral de minder goed gelegen geografische ligging en een algemene reorganisatie opgegeven. 
Een serieuze opdoffer die in Maldegem écht onverwachts aankwam en ineens de hele familie een tijdlang voor schut zette en volslagen verbouwereerd achterliet.
 
Giovanni: “Ja, maar niet voor lang ! Het was vooral de jongere generatie die zich zeer snel herpakte en serieuze plannen maakte voor een nieuwe toekomst. Hierbij gingen we er allen vanuit dat de bestaande site met twee showrooms, recepties, carrosserie, volledig uitgeruste ateliers en vooral een gemotiveerd, trouw en bekwaam personeel moest behouden blijven. We konden en mochten door contractuele verplichtingen echter over de zaak met niemand communiceren. Dat zorgde anderzijds wel voor een nodige zorgenvrije geest om rustig een en ander te evalueren en voor te bereiden. Na lange en intense brainstormsessies, rekenen en meermaals hertellen, en vooral onderhandelingen met extern geïnteresseerde firma’s die ons zouden kunnen helpen en bevoorraden, kwamen we uit op een interessant nieuw project.”
Wat nu ?
Het achterliggende idee in het familiaal overleg, namelijk om zeker de bestaande infrastructuur verder in stand te houden en te benutten, is achteraf gezien natuurlijk voor de hand liggend. Garage De Mey is immers alom bekend en al meer dan 50 jaar een begrip in het Meetjesland voor betrouwbaarheid, vriendelijkheid, efficiëntie en degelijk vakmanschap. Deze troeven behouden en uitspelen lag dan ook aan de basis van het nieuwe concept: “Garage De Mey blijft garage De Mey” !

Giovanni: “We blijven dus verdergaan met verkoop en onderhoud van nieuwe wagens en recente occasies. We kopen ze aan zowel in het binnen- als in het buitenland met een fikse aankoopkorting die we op onze beurt kunnen doorgeven aan de klanten. Onze verkregen onafhankelijkheid laat ons nu ook toe om de merken Audi en VW als vroeger verder te verkopen en uit te breiden met Porsche, Skoda en Seat. Occasies worden zeer grondig geselecteerd en bekeken voor we deze aankopen. Andere merken kunnen vanaf nu dus ook. Eigenlijk zal er voor de klanten en toekomstige kopers niet zo veel veranderen. 

Ons personeel en receptie blijft, onze carrosserie en herstelatelier ook, de fabriekswaarborg van door ons verkochte wagens loopt officieel verder (ook in het onderhoudsboekje), het onderhoud kan dus bij ons verder gebeuren. 
Zonder de tussenpersoon d’Ieteren kunnen we werken aan een voordeliger uurloon voor onderhoud, herstellingen en koetswerkherstellingen. We kunnen de onderdelen nu rechtstreeks aankopen zonder deze tussenpersoon en hierdoor de onderdelen voordeliger aanbieden. Deze stukken zitten nu niet meer in een doosje met de naam van het automerk, maar komen wel nog steeds van dezelfde fabrikant. Dat is BOSCH, we mogen dus van dit merk voortaan de naam “Bosch Car Service Center” hanteren.

Taptoe: Straks wordt het slechte nieuws nog een positief verhaal voor iedereen?

Giovanni: “Zo zien wij het, eerlijk gezegd, zelf óók meer en meer. Kom volgend jaar eens terug voor een nieuw gesprek. Ik zal je dan misschien in een gans andere en een nog positievere context dan vandaag kunnen ontvangen…?”

Toppers
De Corona crisis heeft uiteraard wel wat roet in de nieuwe plannen gegooid. Het bedrijf is nog steeds gesloten en alleen dringende herstellingen en depannages (met ophaling aan huis of op de weg) worden uitgevoerd achter gesloten deuren. Maar eens alle narigheid van het virus achter de rug worden evident opendeurdagen gepland. 
Ondertussen is ook de website volledig vernieuwd. En de receptie voor onderhoud en herstellingen zal in de toekomst verlopen via een drive-in met toegang tussen de twee toonzalen. U wordt er dan ontvangen door de huidige vertrouwde klanten-adviseurs Lucy, Tony, Arne en Kimberley. 
Als voorsmaakje van wat het aanbod in nieuwe wagens en recente occasies zoal kan inhouden, keer je daarvoor best terug naar bladzijde 3 voor  alvast enkele exclusieve toppers uit het verse De Mey-assortiment. En op aanvraag wil Olivier ook gespecialiseerde moeilijk te vinden wagens opsnorren. Een oldtimer Volkswagen California busje uitgerust met opklapbare bedden bijvoorbeeld ? Of toch liever een vette Porsche...?

Piet De Baets

 


Koning Leopoldlaan, 8a, 
(Handelskilometer), Maldegem. Tel.050/71.24.42. 
www.garagedemey.be