• Aalter
10/09/2018

Een restaurant hoeft niet altijd over een Michelin-ster te beschikken of hoog te scoren in een culinaire gids om succes te hebben. Een goede kok, een gezellig milieu, een klassieke kaart met lekkere maar heerlijke gerechten en veel verder vertelde mondelinge reclame werkt evengoed. Dat bewijst ‘De Retro’ al 35 jaar lang in Aalter. Dat ze ook wat afgelegen tussen veel sluikgroen en verre bossen gelegen zijn, verhoogt nog de aantrekkelijkheid.

Tijd voor zoon Bart (34) en partner Sofie om de ouderlijke succesformule en lange traditie met lichte accentverschuivingen verder te zetten.

Trend
De Retro ligt langs de Kattewegel in Aalter (zijstraat van baan Rond Punt naar Ruiselede), naast de aldaar al even bekende feestzaal Biezemhof.
In 1985 startten Luc en Bernadette Vyncke-Snoeck (uit Maldegem Kleit) ietwat voorzichtig en nog kleinschalig een danstaverne.  De naam Retro kwam van het toen nog landelijk retro-interieur en de muziek uit de jaren 60-70, die Luc elf jaren ervoor nog als deejay in de weekends overal op trouwfeesten draaide. Luc en Bernadette zagen hun zaak toen vooral als aanvulling op de opkomende trend van restaurantbezoeken, waarna koppels op zoek gingen naar een gelegenheid om hun ‘avondje-uit’ gezellig af te ronden. Lees verder blz. 12
De  danspasjes op de muziek van Luc, vergezeld van een haastige late hongersnack van Bernadette, groeiden snel uit tot een weids bekend laat afzak-oord. Om ook de stille uren tijdens de dag op te vullen kwam er dra een snackbar en in de namiddag een tearoom bij.

Belgische keuken
Toen het echtpaar ging bijscholen tot kok was de cirkel rond en ging de bal voorgoed aan het rollen. Vanaf 1990 werd de Retro een volwaardig restaurant en een vaste trekpleister voor mensen die graag een hapje wilden eten en daarna een dansje wilden plaatsen.  Het restaurant serveerde (nu nog steeds !) vanaf vrijdagmiddag  tot maandagavond de geliefde ribbetjes, paling op drie wijzen, gegrilde entrecote met frietjes en verder de doorsnee Belgische keuken. En voor wie nog eens wilde dansen stond Luc met zijn disco klaar. Een toverformule? Vaak kwamen de laatste klanten pas om 7 u ’s morgens weer buiten. Alcoholcontroles bestonden (nog) niet…

Dansnamiddagen
De Retro bleef de polsslag van opkomende trends voelen en paste zich gewillig aan.
Een paar jaar geleden werden voor 55-plussers iedere eerste maandag van de maand (14-18 u) een dansnamiddag toegevoegd met Johnny Clarysse aan het keyboard-orgel (16 € voor de maaltijd en 3 € voor alleen dansers).  En viermaal per jaar komt een bekende Vlaamse zanger een optreden verzorgen. Eerstvolgende beurt is op zondagmiddag 30 september met Herbert Verhaeghe (presentator Ment tv). De middag begint om 12 uur met een 4-gangendiner (incl. wijnen en frisdrank), gevolgd door het optreden (60 € all-in). Op vrijdagavond 23 november volgt om 19.30 u. dezelfde formule met Bandit (58 €) en op vrijdagavond 14 december om 19.30 u een optreden met Spaanse en Duitse schlagers door Frank Galan (60 €).
Wegens de beperkte plaatsen en verwachte  toeloop is reserveren telkens verplicht.

Horecastudies
Intussen kreeg ook de jonge Bart, al van jongsaf ingeschakeld in dit met tijden gekkenhuis van drukte, de horecasmaak te pakken. Hij ging hotelschool in Oostende volgen, deed stage in de Karmeliet in Brugge, haalde prijzen als juniorkok en hielp moeder als chef-kok in de keuken. Ondertussen is dat ook al 11 jaar bezig. Toen zijn partner Sofie Huysman, met eveneens horeca-studies achter de rug, in de zaak werd ingeschakeld werd het duidelijk dat de traditie van De Retro vakkundig zou verder gezet kunnen worden.
Op 1 september was dat moment zover. Bart en Sofie namen officieel de zaak over, maar op voorwaarde dat stichters Luc en Bernadette aan boord bleven. Hun formule blijft voor 98 % dezelfde: lekker eten à la carte of een 4-gangenmenu aan 40 €. Vegetarische gerechten en oplossingen voor allergieën en intoleranties komen voortaan ook aan bod. Het dansen na het tafelen blijft, maar op verzoek.

De openingsuren blijven geldig (vrijdag vanaf 14 u. Zaterdag, zondag en maandag vanaf 12 u.) De andere dagen van de week blijven voorbehouden voor familie- of verjaardagsfeestjes, verlovings- en trouwfeesten, rouwmaaltijden en jubileumvieringen, alsook fiets-tochten (met pannenkoeken) en avondstops voor bussen (20-100 personen).
Eén uitzondering: woensdag 26 september is De Retro speciaal open vanaf 12 uur met een kermismenu (zie blz. 18) ter gelegenheid van Aalter jaarmarkt.

Piet De Baets