• Maldegem
03/07/2022

Bij het weghalen van het beeld van de godin Diana in het Sint-Annapark, vonden gemeentearbeiders vorig jaar een afgesloten groene fles met daarin zichtbaar een opgerold document. De fles werd op het bureel van vorige burgemeester Bart Van Hulle afgegeven. Lange tijd vroegen inwoners zich af wanneer de fles zou geopend worden. De wisseling van de bestuursmeerderheid zorgde hierbij voor vertraging, wegens dringender prioriteiten.
Maar nu is het tijdstip aangebroken waarop de fles haar geheim zal prijsgeven.
Deze zomer start bij Radio 2 Oost-Vlaanderen een zomerprogramma waarin mysteries worden opgelost. Hierbij komt ook het Maldegemse flessenmysterie aan bod.

Puzzel
Daags na de feestdag van 11 juli start Radio 2 een hele week lang met de zoektocht naar wat er in deze mysterieuze fles kan zitten. Elke dag komt een ander aspect naar voor en wordt een steeds groter deel van de puzzel blootgelegd. Men praat met de getuigen van toen en onder meer met ondergetekende die het verhaal destijds wereldkundig maakte. Radioreporter Ward Schouppe gaat achter de verschillende verklaringen aan én checkt telkens hun geloofwaardigheid. En met wat overredingskracht én een handvol specialisten hoopt hij de fles ook open te maken aan het einde van die week om te zien welke boodschap er precies in verborgen zit. Met, hopelijk, een feestelijke ontkurking in het Sint-Annapark.

Opgerold document
Voor wie het verhaal destijds heeft gemist, hierbij een korte samenvatting.
Omdat het 6 meter hoge beeld van de godin Diana in het Sint-Annapark er bijzonder slecht aan toe was, kreeg de technische dienst de opdracht om het weg te halen. Voor het werk werd een kraan ingeschakeld om het duizend kilo wegende standbeeld op te tillen van zijn even zware sokkel. Diep in de sokkel werd een groene fles gevonden met daarin duidelijk een opgerolde boodschap.
Een zoektocht naar de oorsprong van de fles en de datum waarop deze in de sokkel onder het beeld zou zijn gestopt, leverde niet veel op. Dat moet met quasi zekerheid bij de plaatsing van het beeld zelf gebeurd zijn. Nadien is het beeld nooit meer weggenomen of verplaatst geweest, trouwens beeld en sokkel wegen elk apart ongeveer 1.000 kilo !
Wel werd achterhaald dat het beeld zeker al in 1934 aanwezig was in het park op nog steeds dezelfde plaats. Dat bewijzen oude postkaarten en foto’s uit die tijd.
Het circa 12 hectare groot kasteeldomein ‘St.Anna’, is momenteel publiek domein en eigendom van de gemeente.
Volgens Eddy Reniers, die tot zijn 14 jaar op het kasteel woonde, werd het gebouwd in 1705 door Jacques Pecsteen, gehuwd met Jeanne Goeman. Dit waren de voorouders van mijnheer Frederic Dhont, de laatste erfelijke kasteelbewoner. Hij erfde het kasteel van zijn tante Clémence Dhont (foto), gehuwd met de Engelsman Theodore Paterson, die het kasteel op haar beurt had geërfd van haar moeder Barbara Pecsteen. Na de dood van Fréderic Dhont werd de site in 1957 aangekocht door de gemeente
(Piet De Baets)