• Eeklo
03/10/2021

Ooit was Eeklo een meubelstad, gedurende vele decennia succesvol in binnen- tot ver in het buitenland.
Een door KVVV (Koninklijke Vereniging voor Volkscultuur Eeklo) twee jaar lang voorbereidde retrospectieve tentoonstelling hierover, wordt nu zaterdag 9 oktober geopend in het voormalige winkelpand Calmani vooraan in de Boelare, 9 en blijft tot zondag 14 november 2021 ieder weekend (behalve 17/10) in de namiddag en op donderdagvoormiddag geopend (zie uren onderaan).
De overzichtstentoonstelling neemt de bezoeker in een aangenaam wandelparcours mee doorheen het rijke verleden van de Eeklose meubelnijverheid met nadruk op het vakmanschap van de vroegere meubelmakers en ambachtslui uit de sector. Alles met uitleg, duiding en foto’s. Op een oppervlakte van meer dan 500 m2 worden honderden originele voorbeeldstukken ‘uit de tijd’ tentoongesteld, zoals zetels, kasten, eetplaatsen, stoelen, banken en ook alaam voor het vervaardigen en snijden van de meubels. Pronkstuk van de tentoonstelling is de originele zitbank, ontworpen rond 1890 door Karel Smitz, de vader-stichter van de Eeklose meubelindustrie.
Een rijk geïllustreerde brochure met de volledige geschiedenis (60 blz.), geschreven door plaatselijk historicus Paul Van de Woestijne, wordt aan de bezoekers aangeboden voor 10 €.

Het begin van de Eeklose meubelnijverheid

Tot het midden van de 19de eeuw bestaan er in Eeklo geen meubelfabrieken. Er zijn wel timmerlui actief die voor de lokale markt werken, familiale bedrijven die in een klein atelier op een ambachtelijke wijze eenvoudige meubels voor alledaags gebruik maken. Wie een kleerkast wil, een doodkist, een bed of een tafel, gaat naar een ambachtsman en laat een meubel maken naar zijn smaak en budget. Veel stijl komt daar niet aan te pas.
De gewone man heeft trouwens niet veel meubelen. Meubelmaker is dan nog geen apart beroep. In 1816 zijn er in Eeklo 38 houtbewerkers: vijf molenmakers, zes klompenmakers, vijf wagenmakers, één schrijnwerker, twee stoeldraaiers, drie houtzagers en zestien timmerlui. Het is vooral in die laatste categorie dat we de meubelmakers moeten zoeken, maar we weten niet wie.
Vijftig jaar later, in 1866, worden er in de Eeklose bevolkingsregisters al vier houtbewerkers meubelmaker genoemd, maar de meeste meubelmakers die we later ontmoeten, staan dan nog onder de categorie timmerman. Wie dus mooiere en betere meubelen wil, moet zich wenden tot een timmerman die enige notie heeft van meubelmaken en meubelstijlen.
Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw komen enkele meubelmakers naar voren die tegen het einde van die eeuw aan de wieg staan van de meubelnijverheid in Eeklo.

Karel Smitz

Het begon op het einde van de 19de eeuw met Karel Smitz (1814-1899), die de getalenteerde stamvader was van het Eeklose meubelambacht.
Zijn verhaal groeide succesvol uit tot het ontstaan van een 15-tal meubelfabrieken die vooral vanaf het Interbellum tot begin jaren negentig van vorige eeuw een grote bloei kenden.
Vele meubelmakers en houtsnijders uit onze stad zijn de trotse vervaardigers van oersterke en prachtige massieve stijlmeubelen.
In 1980 werd nog een door de stad erkende ‘Eeklose Meubelraad’ opgericht door een 13-tal voorname fabrikanten ter promotie van het Eeklose meubel.

‘Uit het goede hout gesneden’

De hele geschiedenis (1865 – 2021) kunt u komen bekijken in de tentoonstelling ‘Uit het goede hout gesneden’ in het vroegere winkelpand Calmani, Boelare 9, vanaf zaterdag 9 oktober tot en met zondag 14 november 2021.
De tentoonstelling is gratis toegankelijk ieder weekend van 14 tot 17 uur (uitzonderlijk gesloten op zondag 17 oktober) en iedere donderdag van 10 tot 12 uur.
Iedereen is van harte welkom om een stuk b(l)oeiende geschiedenis van onze stad te (her)ontdekken!
Piet De Baets