• Oostwinkel
06/02/2017

Pastoor Maurits Baekelandt (80) gaat met pensioen. Na een bedankingsviering in de kerk van Oostwinkel, die massaal werd bijgewoond, werd hij zondag in de parochiezaal van Oostwinkel in de bloemetjes gezet.

Na zeven jaar les gegeven te hebben op het Sint-Antoniuscollege in Ronse ging Maurits Baekelandt in september 1967 in Waarschoot aan de slag als onderpastoor. “Ik bleef er twintig jaar en in februari 1988 werd ik pastoor van Oostwinkel”, zegt Maurits Baekelandt. Doorheen de jaren zag hij heel wat veranderen. Zo ging het aantal kerkbezoekers fors achteruit. “Voor mijn afscheid zat de kerk van Oostwinkel afgeladen vol. Uiteraard zou het beter altijd zo zijn”, sprak Maurits Baekelandt zijn parochianen tijdens de afscheidsviering toe. Door de pensionering van pastoor Maurits Baekelandt vallen de eucharistievieringen in deelgemeente Ronsele grotendeels weg. Soms zal er nog eens een viering zijn op vrijdagavond. In Beke blijft alles hetzelfde en in Oostwinkel vermindert het aantal eucharistievieringen eveneens. “Soms heb ik wel mijn vragen bij het kerkelijke beleid dat blijft inzetten op grootschaligheid. Kleine leefkernen blijven volgens mij heel belangrijk”, aldus de populaire pastoor, die wordt opgevolgd door Willy Haers. “Ik kijk ernaar uit om wat meer te kunnen lezen, naar muziek te kunnen luisteren en te wandelen, maar in noodgevallen blijf ik beschikbaar om in te springen”, zegt pastoor Maurits Baekelandt, die dankbaar en tevreden terugblikt op een mooie carrière.(MW)

Pastoor Baekelandt richtte zich in de parochiezaal van Oostwinkel nog een laatste keer tot zijn parochianen. (foto: ©MW)