• Lievegem
21/11/2021

“Eén op drie restaurants kan niet normaal functioneren wegens personeelstekort”
Ook in het Meetjesland krijgen restaurants hun vele openstaande vacatures niet ingevuld. “Het probleem is niet nieuw, maar zo schrijnend was het nog nooit”, klinkt het in een recent persbericht van Unizo Oost-Vlaanderen.
“Veel restaurants in de streek proberen hun jobs zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo betalen ze vaak lonen boven het barema en zijn er diverse extralegale voordelen. Ook houden zij meer dan ooit rekening met de familiale situatie van hun medewerkers. En toch blijft de situatie in de horecasector precair, want bijna één op drie restaurants komt handen tekort”, klinkt het.
“Heel wat plaatselijke horecazaken hebben openstaande vacatures maar geen kandidaten. Op korte termijn kunnen zij hun klanten wel nog steeds een kwalitatieve service bieden, maar op lange termijn is dit geen houdbare situatie. Daar komt nog bij dat er ook in 2022 veel werk op de plank ligt voor onze restaurants en feestzalen. Wegens corona werden veel familiefeestjes, huwelijken en dergelijke immers uitgesteld. Daardoor zitten veel horecazaken nu al met volle agenda’s voor 2022 en 2023”, zegt Steven Van Vooren van de Horecacel van UNIZO Oost-Vlaanderen.
Klanten weigeren
Ook bij het bekende restaurant De Warande in Sint-Jan-in-Eremo worden ze met deze problematiek geconfronteerd. “Eigenlijk is het een ramp”, vertelt Mireille Praet, samen met haar man Dirk Boelens de drijvende kracht achter deze zaak. “We zijn momenteel dringend op zoek naar een keukenhulp en iemand die ons tijdens de week helpt met het poetsen. Normaal gezien staan we met 3 à 4 man in de keuken, nu staan mijn man en zijn rechterhand Mario daar alleen. Daardoor moeten we momenteel zelfs klanten weigeren. Vroeger beschikten we over een mooie poule van jonge mensen, maar die tijden zijn nu wel veranderd. Een deel van het jonge volk wil gewoon niet meer werken. Volgens mij krijgen ze te veel om niets doen. Het systeem zit eigenlijk fout in elkaar, want wie werkt wordt gestraft.” Om kandidaten te vinden, maken Dirk en Mireille reclame in Taptoe en werken ze samen met interimkantoren. “Het gebeurt zelfs dat we zitten wachten op kandidaten, die dan gewoon niet komen opdagen. Zonder dat ze iets laten weten.”
Klanten weigeren
Ook bij grillrestaurant Elckerlijc geraken ze niet gemakkelijk aan personeel. “Het lijk wel of jonge mensen niet meer in de horeca willen werken, zeker niet tijdens het weekend”, zegt Naomi De Clercq. “Het is al voorgevallen dat we klanten moesten weigeren omdat we niet over voldoende mensen beschikken om de drukte op te vangen. Dit terwijl we wel voldoende plaatsruimte en capaciteit hebben. Maar we weigeren liever wat mensen dan dat we moeten inboeten op service, want niemand krijgt graag zijn aperitief te laat en het is ook niet leuk om als klant te lang op je eten te moeten wachten.” Om nieuwe medewerkers te vinden, proberen ze bij grillrestaurant Elckerlijc om origineel uit de hoek te komen. “Om ons te onderscheiden van de vele annonces met ‘Medewerkers gezocht’, posten we zotte filmpjes of opvallende foto’s op Facebook. Hopelijk levert het wat op en vinden we enkele toffe medewerkers die ons leuk en gezellig team komen vervoegen.”
Zelfde scenario
Bij verschillende restauranthouders klinkt een gelijkaardig verhaal. “Wij hebben al jaren een vast team, wat getuigt van een stabiel werkkader”, zegt Gerold Vanderlinden van restaurant Pattaya in Sleidinge. “Toch is het ook voor ons heel moeilijk om sollicitanten te vinden. Op de meest recente vacatures heeft er niemand gereageerd.”
Zelfde verhaal bij Hostellerie Ter Heide in Lembeke. “Momenteel hebben we een vacature voor een zaalmedewerker en twee koks. Er melden zich echter geen sollicitanten. Nochtans bieden wij jobs met heel mooie voorwaarden. Ook studenten, flexi-jobs en extra’s vinden we amper”, aldus Carl Van Hecke.
Lode Ryckaert van restaurant De Baronie in Lovendegem bevestigt hetzelfde scenario. “Wij zijn al van voor de coronapandemie op zoek naar een kok en patissier. Er komt gewoonweg geen reactie op de vacatures. Momenteel behelpen we ons met onze studenten en weekendextra’s, maar dit is op lange termijn niet meer vol te houden”, klinkt het ook daar.
Aantrekkelijke en flexibele sector
Ook Steven Van Vooren, bestuurder van de Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen, onderschrijft de roep van de restaurants om meer personeel en vraagt de lokale en bovenlokale overheden om meer in te zetten op activering, opleiding en het aantrekkelijker maken van de sector. Dit kan onder andere door werken nog meer te laten lonen. Daarnaast zal samenwerking tussen scholen, de VDAB en de sector cruciaal zijn.
“De horeca is een fantastische sector met tal van opportuniteiten”, zegt Steven Van Vooren. “Willen we onze klanten kunnen blijven servicen dan zal instroom en behoud van goeie medewerkers de komende jaren cruciaal zijn. De betrokken restaurants en andere horeca-ondernemers uit het Meetjesland geven aan dat iedereen welkom is om bij hen te komen werken: dus ook wie parttime wil werken (2 à 3 shiften/week) of mensen die een studenten- of flexi-job of extra’s zoeken”, aldus Van Vooren. “Om werkgevers te begeleiden en te ondersteunen in hun aanwervingsbeleid”, biedt Unizo ook een gratis begeleidingstraject aan (Elk Talent aan Boord).
Ook omgekeerd scenario…
Bij restaurant Carpe Diem in Sint-Laureins loopt het zo’n vaart niet. “Wij mogen zeker niet klagen”, klinkt het bij zaakvoerders Alex Vermeire en echtgenote Anja Claeys. “Momenteel hebben we genoeg medewerkers. We beschikken over een heel goed team dat al jarenlang bij ons aan de slag is en hebben dus geen last van personeelstekort.” Ook bij Julie Claeys en Thomas Van Landschoot van restaurant Caprice in Maldegem is geen sprake van personeelstekort. “We zouden misschien wel een bijkomende chef-kok kunnen gebruiken, maar momenteel zijn we niet echt op zoek”, zegt Julie. “We beschikken over een enthousiast vast team en dat is voorlopig voldoende.”
(Michel Wijne)

Foto: Ook Eva Van Hecke en Lode Ryckaert van De Baronie in Lovendegem worden geconfronteerd met personeelstekort.
(foto Unizo)