• Watervliet
15/05/2023

Dikke witte lijnen geven sinds het wegdek van de Ketterstraat en de Molenstraat in Watervliet een totaal ander uitzicht. Na de werken aan de bocht ter hoogte van het oorlogsmonument werd het wegdek door wegbeheerder AWV hertekend. De minimale breedte van de weg is nu overal zes meter. Buurtbewoners zeggen vast te stellen dat er reeds sneller gereden wordt.
Jarenlang voerden lokale politici ernstige debatten op het Sentse gemeentehuis over wat ondertussen de doortocht van Watervliet of de bocht aan het monument is gaan heten. Na heel wat lobbywerk wist Sint-Laureins wegbeheerder AWV zo ver te krijgen dat er verandering in de zaak zou gebracht worden. Het voetpad werd vanaf de Veldstraat tot net voorbij kasteel Stoffelt aan één zijde een stuk smaller gemaakt , waardoor de wagens, die vroeger het doorgaand verkeer – niet zelden zwaar landbouwverkeer – belemmerden, op die plaats kunnen parkeren. “De sitatie aan de befaamde Molenstraatbocht werd eigenlijk vrij simpel opgelost”, zegt Sents burgemeester Franki Van de Moere. “Daarvoor heeft men een deel van het erg brede voetpad uitgebroken. Waar vroeger voetgangers liepen, staan nu wagen geparkeerd.”
Ontevredenheid
AVW maakte van de gelegenheid gebruik om heel de doortocht van Watervliet onder de loep te nemen. Door dikke witte lijnen te trekken werd het uitzicht van de weg een stuk veranderd. De weg maakt nu een slingerende beweging door de straten, maar blijft overal minimaal zes meter breed waardoor het zwaar verkeer elkaar gemakkelijker voorbij kan en fietsers die daar toevallig in de buurt zijn niet langer opzij moeten stuiven.
Amper enkele dagen na de ingreep trekken buurtbewoners reeds aan de alarmbel. Er lijkt ontevredenheid te bestaan in beide straten. “We kunnen hier niet meer parkeren en de wagens rijden sneller dan vroeger”. Het zijn uitspraken waarmee sluimerende ontevredenheid geuit wordt. Om de klus te kunnen klaren verdwenen inderdaad her en der enkele parkeerplaatsen wat voor enig kwaad bloed zorgt bij de bevolking.
Kortparkeren
Het kortparkeren voor de kiosk op het Stee werd eveneens aangepakt. “Dat is weggevallen”, zegt de burgemeester. “Een situatie die voor enkele middenstanders minder leuk is. We moeten nog een oplossing zoeken voor dit euvel. Een mogelijkheid zou het invoeren van een blauwe zone kunnen zijn op en rond het Stee. Nu zien we vaak heel wat wagens die urenlang geparkeerd staan op het Stee. Zij nemen dan de plaats in van mensen die slechts korte tijd moeten parkeren om bijvoorbeeld naar de bakker, de slager of de apotheker te gaan.”
(LK)

“De bocht aan het oorlogsmonument werd hertekend” zegt burgemeester Franki Van de Moere. (Foto: Emiel Tack)