• beke
  • Zomergem
03/04/2017

De bruine kroeg ‘Tafdak’, nauwelijks 100 meter van bowling EuroCity in Beke is net op de grens van Waarschoot en Zomergem een bekende pleisterplaats voor wandelaars, fietsers, vakantiegangers en iedereen die eens wat ‘anders’ wil bezoeken, veelal met de kinderen.

Ongedwongenheid is daar het motto van uitbater Steven, een al even groot fenomeen als zijn karaktervol landelijk boerenerf, omgevormd tot een kroeg met buitenterras. Dat hij een geboren kunstenaar is kan men gewoon aflezen van zijn uiterlijk: een kop die ook Van Gogh graag had geschilderd in zijn tijd.
In de weekend-3daagse van Pasen nodigt Steven iedereen uit om met een feestprogramma terug wat ‘leven’ op zijn hof mee te komen maken. Er is een trampoline, speelweide, beesten, eieren rapen en een boomhut voor de kinderen. Er is de opening van ‘Priemwegel’, zijn vakantieverblijf dat hij omschrijft als ‘bed zonder fret’. Een zigeunerorkest, een gek fietsenmuseum en nog veel ander leuks zoals rondritten met woonwagen, een Beekse wandeling en een fotowedstrijd staan verder op de affiche. Hoe dit bont allegaartje aan elkaar hangt kan je ontcijferen uit bijgaande flyer.
Piramide
Steven wordt volgend jaar 80 Hij was lang bekend als de eenzaat van het Drongengoed in zijn welgekende “bakkeete”. Hij groeide op in Ursel en was er eveneens woonachtig tot 1987, genoot een hogere opleiding aan het St-Lucas Instituut waarna hij in 1963 besloot deels zelfstandig te worden in het vak ‘artistiek keramiek en glasramen’ en deels leraar aan de kunstacademie te Eeklo. Als echte wereldgenieter trok hij doorheen de jaren het Europese continent door met zijn tractor en zigeunerwagen. Zijn verhalen, die je gratis te horen krijgt wanneer je een bezoekje brengt aan de hoeve, zijn legendarisch.
Steven vertelt daar ook van zijn droom: ooit nog eens een volledige bewoonbare piramide met hyper modern zwembad bouwen.  Voor zijn dochter en schoonzoon realiseerde hij een architecturaal hoogstandje met de kwartpiramide die hij als woonst oprichtte langs de N9, ongeveer rechtover garage Honda.Piet De Baets

Het Hof van Steven in Beke is alom bekend.
(Foto©Marc Vanpoecke (’t kiekje))