• Kaprijke

Het beschermde dorpsplein van Kaprijke krijgt over afzienbare tijd een heuse opknapbeurt. “De zieke kastanjes maken plaats voor 80 resistente olmen” zegt patrimoniumschepen Frederik Versluys. “De grasmat wordt eveneens vernieuwd.”
“Kaprijke heeft het grootste groene plein van Oost-Vlaanderen. Het is een mooie locatie, maar ze heeft wat onderhoud nodig.” Een waardering van Vlaams minister Matthias Diependaele van Onroerend Erfgoed, die meteen de geldbeugel opentrekt met ruim 135.000 euro voor een grondige renovatie van het historische dorpsplein. Hiermee komt een einde aan een lang verhaal dat reeds heel wat emoties met zich meebracht. “Destijds sierden zowat tachtig kastanjes het dorpsplein van Kaprijke” zegt schepen Frederik Versluys. “Stelselmatig viel er al eens een boom weg. Steeds vaker klonk de roep om de bomen, die eigenlijk allemaal ziek zijn, te vervangen. Uit een recente studie leerden we dat de tijd rijp was om in te grijpen. De nog 38 resterende kastanjes zullen over afzienbare tijd allemaal gerooid worden. Ze worden vervangen door tachtig resistente inheemse olmen.
Grasmat
De grasmat van het Plein wordt eveneens aangepakt. “Het Plein zelf komt hoger te liggen, zodat er meer activiteiten kunnen plaats vinden op het terrein” gaat Versluys verder. “De nieuwe grasmat wordt een grindgazon zodat voertuigen zonder problemen op het Plein kunnen komen zonder in de grond te zakken. Door de nieuwe ondergrond is de tijd van de rijplaten op het Plein verleden tijd.” Als alles vlot verloopt, hoopt Versluys de zieke kastanjes in het najaar te rooien. “Bij het eerstvolgende plantseizoen verschijnen de olmen in het straatbeeld.”
(LK)