• Adegem
04/07/2021

Wat kan een mens doen tegen hardnekkige roddels en fake news die onder klanten de ronde doen en de toekomst van uw bedrijf onder druk zetten? Dat is al maandenlang het probleem voor Lionel en Ria met hun bedrijf “Lionel De Schepper’, al 51 jaar op dezelfde plaats in Adegem (Broekelken), gespecialiseerd in bos- en tuinmachines.
Het gerucht doet immers al maandenlang de ronde dat hun bedrijf is gestopt, minstens niet lang meer zal bestaan of overgenomen is.
Niets van dit alles is waar. En Taptoe werd verzocht om dit met een kleine toelichting formeel recht te zetten.
Het bedrijf is wel degelijk springlevend en blaakt van activiteit !
Meer zelfs: een grote keuze aan de nieuwste tuinmachines van diverse merken wordt uit voorraad staan klaar aan zeer gunstige voorwaarden.

Rugprobleem

Wat is de aanleiding tot de valse geruchten?
Lionel, 76 ondertussen, heeft vorig jaar gesukkeld met rugproblemen. Maandenlange doktersbezoeken hebben hem naar een goedverlopen operatie geleid, maar de revalidatie achteraf heeft 4 maanden geduurd.
Lionel werd in zijn werk de laatste jaren dagelijks bijgestaan door Patrick Hauwenhuyze, zijn technieker. Maar Patrick ging toevallig rond die tijd op 1 september 2020 in prepensioen en Lionel stond er onvoorzien alleen voor. Echtgenote Ria bleef wel stand-by voor boekhouding en opvangen van klanten, maar kon zonder noodzakelijke hulp van techniekers ook niet verder.
Om hun talrijk cliënteel, die de weg naar Broekelken vooral omwille van de bekende naservice blééf volgen, niet in de steek te moeten laten, werd naar een dringende tussentijdse oplossing gezocht. Een collega in de streek werd bereid gevonden om de klanten een tijdlang ‘ad interim’ op te vangen. Tot Lionel de draad zelf terug kon opnemen, wat inmiddels al maanden het geval is.
Alles onder controle? Ja, maar juist nu doken (met vertraging) allerlei roddels op.

Tegenslagen

Lionel en Ria hebben in hun leven al ergere tegenslagen gekend dan het – in vergelijking daarmee – ‘klein’ rugprobleem.
Op 2e Sinksendag, mei 2012, verongelukte Steven Basslé, als bekwame technieker al 9 jaren trouwe dienst in het familiebedrijf De Schepper en die, wie weet, later voor eventuele opvolging nog inspiratie zou vinden. Hij reed op een kruispunt in Adegem vol tegen de stoomtrein, die vanuit Maldegem voor een toeristenrit op weg was naar Eeklo.

Toneelvrienden

Lezers zullen begrijpen dat een goed draaiend bedrijf, met dergelijke opeenvolging van tegenslagen, allerlei valse roddels ziet aanzwengelen en onmachtig blijft om ze tegen te houden. Hoelang zal Lionel dat alleen nog volhouden, vraagt men zich (ten onrechte) duidelijk af. Of is hij allicht al gestopt?
“Zeg maar dat we al die tijd gelukkig veel steun hebben gekregen van onze vrienden van het Adegems volkstoneel”, legt Ria ons op. Zij is ondertussen al 25 jaar penningmeester van deze vereniging die eind dit jaar met ‘Jubilee’ haar 60ste verjaardag viert, al die tijd met toneelstukken in rasecht ‘Aaigems’.
Maar toch.
We zijn opnieuw 9 jaar later en Lionel heeft al maanden een geslaagde rugoperatie achter…de rug. Hij blaakt van gedrevenheid en is nog steeds 50-60 uren ononderbroken in zijn werkplaats bedrijvig. Een meerderheid van trouwe klanten blijven gelukkig komen.

Opvolging

Maar de tijd vliegt.
Opnieuw duikt een kandidaat redder-in-nood op. Dries Van Hulle (27) uit Kleit, aangemoedigd door de geruchten, ziet de droom om van zijn bijberoep als zeer bekwame mekanieker in tuinmachines met specialiteit robotmaaiers, ooit over te kunnen schakelen naar een volwaardig eigen bedrijf, naderbij komen. Een gesprek met Lionel en Ria mondde uit in een voorlopig compromis. Dries is ‘na zijn uren’ als zelfstandige al bedrijvig in het bedrijf. Zit op termijn een overname van dit bloeiend en overbekend bedrijf er later in? Dit wordt ‘in overweging’ genomen.
Ondertussen is het voornaamste probleem, namelijk de klanten met een goede service blijven soigneren, in dit Adegemse bedrijf uit de weg.
En Lionel De Schepper ? Hij doet gewoon verder !
Hopelijk kunnen de roddels nu definitief stoppen ?

Piet De Baets