• Sint-Laureins

In Sint-Laureins is de maand oktober officieel uitgeroepen tot palingmaand. Deze lekkernij wordt tijdens de maand oktober in veertien verschillende restaurants opgediend op een wel heel speciale wijze. Elke deelnemende restaurateur zet zijn beste beentje voor om de paling op een heel speciale wijze klaar te maken.
'Toch vinden we dat de actie nog niet ver genoeg gaat' vertellen Els en Geert uit brasserie Niveau in Watervliet.

'Daarom gingen we nog een stapje verder. We vonden onze inspiratie vlak over de grens in het Zeeuwse Philippine. Zij mogen met brio de term mosselgemeente opkleven. Dat doen ze toch ook niet maar één maand lang. Mossel kan je bijna het hele jaar door eten. Dat is met paling niet anders. Daarom willen we de palingmaand eigenlijk een beetje meer glans geven en het gerecht eerder permanent in de schijnwerpers plaatsen. Samen met onze plaatselijke palinghandelaar hebben we een prachtige spandoek ontwikkeld. De sticker in het midden kleven we er op tijdens de oktobermaand. Later kan het spandoek ook nog verder gebruikt worden om de specialiteit onder de aandacht te houden.'
Wie momenteel door de gemeente Sint-Laureins rijdt kan aan enkele deelnemende restaurants, op Stee in Watervliet en in de buurt van het gemeenthuis in Sint-Laureins een exemplaar zien hangen. De horeca-uitbaters willen op die manier de actie nog meer in de kijker plaatsen.
De actie Oktober is Sentse Palingmaand wordt onder andere gesteund vanuit de gemeente Sint-Laureins. Zij ontwierp een affiche waarop de veertien deelnemende restaurants stonden en zorgde er voor dat de actie in de kranten, op de radio en op TV de nodige aandacht kreeg. Als we de restauranthouders mogen geloven zal de actie ook volgend jaar een vervolg krijgen. Deelnemers zijn: Antonia's Brasserie (Godshuis - Sint-Laureins), Elmare (Sint-Jan-in-Eremo), De Engel (Watervliet), Fred's Café (Sint-Margriete), In den Draaiput (Sint-Margriete), Krekenpoort (Sint-Jan-in-Eremo), Niveau (Watervliet), Pandora (Watervliet), Polderzicht (Sint-Jan-in-Eremo), De Roeland (Sint-Laureins), Roste Muis (Waterland-Oudeman), Scala (Watervliet), Slependamme (Sint-Laureins) en De Warande (Sint-Jan-in-Eremo)