• Eeklo
21/06/2020

Vorig jaar zette de stad Eeklo het gebouw, in de volksmond bekend onder de naam ‘Chalet Heldenpark’, in de etalage. Meer dan een jaar lang was al vergeefs gezocht naar een nieuwe concessiehouder voor deze horecazaak, de Irish Pub, zoals de Chalet ook jarenlang noemde.
Het gebouw heeft een geschiedenis van 100 jaar oud, in de schaduw van het Kasteel Heldenpark langs het Oostveld, maar werd uiteindelijk te koop gesteld. De voorwaarde bleef dat het een horecazaak moest blijven.
Sinds vorige week heeft een online bieding via internet voor het gebouw een verrassend nieuwe eigenaar opgeleverd in de persoon van de zaakvoerder van keukens Adrem, Eeklonaar Michiel Steenbeke.
Hij bood 24.000 € meer dan de minimum instelprijs van 255.000 €. “Geen zotte prijs”, vindt een tevreden nieuwe eigenaar, met heel wat plannen in het achterhoofd.
Gekocht in 1951
Chalet Heldenpark dateert van het begin van de jaren 1900, en werd in 1951 door de stad aangekocht. Het was ooit een koetshuis van het Kasteel Heldenpark. Het verhaal van de Chalet sleept al enkele jaren aan. Toen de concessie van de succesvolle Irish Pub verliep kwam de uitbater op straat te staan. Sindsdien verliep de zoektocht naar een nieuwe uitbater moeilijk. Heel kort werd nog een pop-up georganiseerd, maar een definitieve uitbater werd maar niet gevonden. Probleem was dat het om een concessie ging in een gebouw dat eigendom bleef van de stad, waardoor de horecamensen aan regels en stadsreglementen gebonden zijn. De uitbater moest ook zelf verbouwingswerken uitvoeren. Niemand wou dat blijkbaar doen, in een gebouw dat stadseigendom bleef. Al is de locatie dan ook uitzonderlijk mooi met een kinderspeeltuin, een kasteel en een (wandel)park, alles in de nabijheid van de achterliggende blokhutten en de atletiekterreinen. Een bruisende plek, met de Chalet als middelpunt.
Een verkoop bleek uiteindelijk de laatste optie, door de gemeenteraad van 4 februari dit jaar bekrachtigd. Ondertussen waren er dringende bijkomende werken aan het pand uitgevoerd. Er werden nieuwe ramen geplaatst en de sanitaire- en elektrische voorziening werd aangepast aan de huidige normering. Een investering van samen 100.000 euro.
Plannen
Die nieuwe eigenaar werd Michiel Steenbeke, een bekende Eeklonaar en zaakvoerder van Adrem Keukens. Het is evenwel zijn echtgenote Inge Pattyn, die de zaak in goede banen zal leiden. Inge is handelsingenieur van opleiding en had een leidinggevende functie bij Thomas Cook, tot de reisorganisator vorig jaar failliet ging. Ze ziet het als een nieuwe uitdaging om met haar creativiteit en ondernemingszin een eigentijdse place-to-be in Eeklo op de kaart te zetten.
Inge: ”Eigenlijk hadden wij in de aanloop naar de bieding weinig concrete plannen gemaakt. Wel ideeën bij de vleet, maar toch maar eerst afwachten tot dit pand concreet in onze handen zou vallen. Michiel zag in een nabijgelegen horecazaak al die tijd een mooie opportuniteit als toegevoegde waarde voor zijn keukenverhaal. Kandidaat kopers die van ver komen, kon hij dan trakteren met een etentje in de Chalet, of kopers belonen met een maaltijd. Maar intussen zien we het samen veel uitgebreider. Het moet een referentiezaak voor Eeklo en het Meetjesland worden. Een concept dat openstaat voor het verenigingsleven, de Art-scene, cultuur, bedrijven, net-working, ontspanning, leute, kortom: een warm nest waar iedereen welkom is. Een echt restaurant wordt het wellicht niet, eerder een mengeling van Tapasbar, bistro, brasserie, eetcafé, zeg maar: een laagdrempelige eet-en drinkgelegenheid. We hebben een eerste verdieping voor vergaderingen, vernissages, serviceclubs, maar ook een groot zonneterras voor BBQ’s, aperitiefconcerten, tearoom, enz. En alles zeker bereid met onze streekproducten.”
Wie heeft een naam?
Het echtpaar ziet vol enthousiasme uit naar hun nieuwe uitdaging, maar hebben eerst nog heel wat praktische beslommeringen voor de boeg. Een nieuwe (Adrem) keuken en een complete vernieuwing en aankleding van het interieur staan vooraan op het programma. Maar ook uitkijken naar een geschikte uitbater of koppel (wie is kandidaat?), om samen met Inge het geheel naar het gewenste niveau te tillen.
Michiel: “We hebben ook nog geen naam in ons hoofd. De lezers van Taptoe mogen ons gerust helpen met inspiratie. Wie ons de ultieme tip levert voor een geschikte naam trakteren we op een kist van 6 flessen champagne en een etentje voor 4 personen in ons nieuw etablissement. Suggesties zijn welkom (in onbeperkte hoeveelheden) op inge@adremkeukens.be. De inzendingen worden afgesloten op 15 augustus a.s.”
Een en ander zal nog niet direct klaar zijn voor een grandioze opening. Inge en Michiel mikken eerder op het voorjaar van 2021.
Piet De Baets