• Eeklo
20/03/2017

Vorige week vrijdag was het eindelijk zover: het nieuwe AZ Alma ziekenhuis aan de Ringlaan werd feestelijk ingehuldigd door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Ook minister- president Geert Bourgeois zakte, samen met enkele andere prominente politieke zwaargewichten, naar Eeklo af om zich te verwonderen aan de superieure nieuwbouw met het indrukwekkende atrium en meer dan luxueuze afwerking en inrichting. 
De inkomhal, met veel licht, is duidelijk de aandachtstrekker van het nieuwe AZ Alma. Maar ook in de kamers is voor veel lichtinval gezorgd. De patiënten moeten wel nog even wachten om hiervan te genieten. Want de echte verhuis komt er pas volgende week. Op 29 maart worden de zieken van de campus Eeklo overgebracht, op 5 april is het de beurt aan campus Sijsele om de oversteek te maken. Het ziekenhuis is op dit ogenblik dus nog niet echt operationeel want patiënten worden er nog niet verzorgd. Toch werd de symbolische opening een groot feest want de impact van dit grootste en duurste bouwproject ooit in het Meetjesland (kostprijs 220 miljoen euro) kan nauwelijks overschat worden. Het is het eindpunt van een fusie tussen de ziekenhuizen van Eeklo en Sijsele. De onderhandelingen hierover werden bijna twintig jaar geleden, in 1998, opgestart. In de gloednieuwe gebouwen zullen bijna 1.300 mensen werken en meer dan 500 patiënten verzorgd worden. “Het is vijf jaar hard werken geweest”, aldus een trotse algemeen directeur Rudy Maertens. “Op sommige momenten was het zelfs hectisch, maar het eindresultaat mag beslist gezien worden.”
(Ives Boone)

Minister Jo Vandeurzen, minister-president Geert Bourgeois en algemeen directeur Rudy Maertens hanteren de schaar om het nieuwe AZ Alma officieel te openen. (Foto © Ives Boone)