• Sint-Magriete
27/11/2022

Landbouw en toerisme zijn binnen de Sentse gemeentegrenzen best wel goede vriendjes. Toch wil de gemeente met het project Welkom hier! deze band nog versterken. “Via het plattelandstoerisme al het lekkers uit onze streek op je bord brengen” zeggen de deelnemers.
Twee jaar geleden legde de provincie Oost-Vlaanderen centen op tafel voor al wie imagoversterkende initiatieven kon bedenken voor landbouw en platteland. “We moesten wel aan enkele voorwaarden voldoen” vertelde schepen van Lokale Economie Claudine Bonamie. “Onze regio is dun bevolkt, heeft veel open ruimte en een beperkt aanbod aan kleinhandel. Er zijn uitgestrekte wandel- en fietswegen, terwijl de landbouw een belangrijke troef in de regio is. En… heel wat landbouwers gaan zich inzetten voor de toeristische sector via hoevewinkeltjes, aardappel-, ajuin- en fruitautomaten… Redenen genoeg om aan het project deel te nemen.”

Eigen kweek
De toeristische dienst ging twee jaar lang aan de slag. “Met Welkom hier! zetten we de fysieke verkooppunten van onze hoeve- en streekproducten nog meer in de kijker” zegt toeristisch ambtenaar Kathleen Seynhaeve. “We stelden een lijst samen van maar liefst twaalf verkooppunten van lokale producten en bereidingen die zijn samengesteld met korte ketenproducten. Landbouwers die hun producten direct aan de consument verkopen, bakkers die bakken met lokale granen, restaurants die koken met eigen kweek, ja zelfs B&B’s die eigen lekkers serveren.”
Naast fotoshoots van het dozijn producenten, een niet onaardige banner “Welkom Hier!”en opname in de gemeentelijke bedrijvengids, kwam er zelfs een onderlegger die in de horeca en de logies zijn intrede maakt.
(LK)