• Lievegem
De fusiegemeente Lievegem wil een nieuw administratief en cultureel centrum, het “Huis van Lievegem”, bouwen op een site van 17.000 vierkante meter tussen de Centrumstraat en de Larestraat in Lovendegem. Het gebouw zou klaar zijn eind 2024. Dit Huis van Lievegem wordt het hoofdkantoor van de gemeentelijke administratie, terwijl er in Zomergem en Waarschoot nog wel plaatselijke antennes blijven. Er komen op dezelfde locatie ook een cultureel centrum en polyvalente ontmoetingsruimtes. De bouwhoogte wordt beperkt tot drie bouwlagen, even hoog als de naburige buitenschoolse kinderopvang, de Speelboom. Het nieuwe gebouw zal ruwweg bestaan uit drie delen: centraal de onthaalruimte, links het sociaal-culturele deel en rechts het administratief centrum. Het bestuur kiest ook resoluut voor duurzaamheid, laagdrempeligheid en functionaliteit in een hedendaags gebouw met een tijdloze uitstraling. Park Rond het Huis van Lievegem komt een park met één hectare groen, met twee parkings, zodat je tussen het groen naar het gemeentehuis kunt wandelen. Burgemeester Tony Vermeire (CD&V) voorziet de realisatie eind 2024 en wil de kostprijs onder de reeds voorziene 8,6 miljoen euro houden. ‘We kiezen voor soberheid zonder franjes’, zegt hij. De bouwtijd voor het project zal anderhalf jaar bedragen. (Ives Boone)