• Sint-Jan-in-Eremo
19/12/2021

In de rand van de bespreking van de investeringsplannen 2021-2025 lokte één onooglijk klein regeltje heel wat reacties uit. Vooral de Bentilse oppositieraadsleden steigerden.Zij kunnen zich niet vinden in het idee dat de muziekschool in Bentille in 2025 zou verkocht worden. “Een keuze van het beleid” reageerde de Samen-meerderheid.
Het was onafhankelijk gemeenteraadslid Johan Francque die de kat de bel aanbond, meteen en in alle toonaarden gevolgd door de CD&V-raadsleden Patrick De Greve en Franki Cornelis. “Hoe is het mogelijk dat de muziekschool in Bentille zal verkocht worden?”, vroeg Francque zich af. “De school draait goed en breidt nog steeds uit. Wat mij betreft moet de school in Bentille blijven.” Francque kreeg steun van oppositiepartij CD&V. “Het is een wezenlijk stuk geschiedenis van Bentille” vulde Franki Cornelis aan. “Het gaat enkel om het hoekhuis. Ik ben er zo goed als zeker van dat je het pand aan de straatstenen niet kwijt geraakt.” Oud-schepen Bart Van de Keere nam zelfs het woord ‘schandalig’ in de mond.
Niet brandveilig
Patrimoniumschepen Hugo Coene (Samen) diende de gezamenlijke oppositie van antwoord. “Het pand is door de brandweer gekeurd én… afgekeurd” reageerde Coene. “De bovenverdieping moet zelfs afgesloten worden. Hoe de muziekschool in de toekomst gaat evolueren weten we uiteraard niet. We zaten samen met de directie van de school en zien de school op termijn verhuizen naar het nog te renoveren pand van de voormalig Fortisbank. We doen, als kleine gemeente, grote inspanningen voor de muziekschool, maar je kan niet in elke gebouw blijven investeren.” Een uitleg waarmee de oppositie niet te paaien was. Burgemeester Franki Van de Moere trad zijn schepen bij en verduidelijkte de plannen. “Volgens de brandweer moest de school per direct gesloten worden” zei Van de Moere. “Les geven doe je best in klassen of in lokalen waar je één op één kan lesgeven. Wie zegt dat de muziekschool op termijn, eens de nieuwbouw van De Springplank er is, niet kan terugkeren naar Bentille? Ik vraag toch om enige mildheid van de Bentilse oppositieraadsleden in dit dossier.” Of die er komt valt af te wachten.
(LK)

Foto: De Bentilse oppositieraadsleden Cornelis, De Greve en Francque zijn niet te spreken over de plannen rond de muziekschool van Bentille. (Foto: Emiel Tack)