• Maldegem
04/06/2018

De Maldegemse matrassenproducent LS Bedding langs de Bogaerdestraat, raakte vorige week ongewild in het oog van een storm rond de WK-selectie van de Rode Duivels. Het bedrijf verscheepte voor het oog van de camera’s de bij hen bestelde gepersonaliseerde bedden en matrassen voor de nationale voetbalploeg in Rusland.

Op die - per paar ingepakte -  boxsprings kleefden slechts 23 individuele namen en daaruit leidde de pers af welke van de 28 in aanmerking komende spelers, die sinds 10 dagen trainen in Tubeke,  finaal mee mochten naar het wereldkampioenschap en welke 5 (zonder matras) thuis zouden blijven.... En dat terwijl bondscoach Martinez pas op maandag 4 juni nadien de 23 definitieve namen van de gelukkigen en van de 5 ongelukkige thuisblijvers zou bekend maken.
“Een groot misverstand. Zo belangrijk zijn we nu ook weer niet dat wij voor iedereen zouden weten wie wel en niet mee mocht”, reageerde het bedrijf afgelopen vrijdag. Maar ‘matrasgate’ en dus ook LS Bedding waren even wereldnieuws

Slaaphouding opgemeten
Net zoals vier jaar geleden, voor het WK in Brazilië, liet de voetbalbond opnieuw gepersonaliseerde bedden maken voor de Rode Duivels die straks spelen op het WK in Rusland. De reden? Omdat alles begint met een goede nachtrust en we nu eenmaal Rode Duivels in alle lengtes en gewicht hebben (keeper Courtois is bij wijze van spreken bijna dubbel zo groot als pocketaanvaller Mertens). Daar blijkt dat de Russen maar één soort bed en matras kennen liet de voetbalbond de slaaphouding van alle Rode Duivels opmeten door specialisten van het Maldegemse matrassenbedrijf, bekend van hun Ergosleep-matrassen, gebaseerd op het unieke slaap-DNA (zeg maar slaaphouding) van elke mens.

Bom
Vorige week donderdag had bij een transportbedrijf uit Poperinge een fotoshoot plaats van het inladen van de drie vrachtwagens met materiaal voor de Rode Duivels. Daarbij ging heel wat aandacht naar de Maldegemse matrassen die naar Rusland vertrokken. Op 23 van die matrassen kleefden namen. Op 23 en niet op 28, want zoveel spelers laat de bondscoach sinds een tweetal weken wel meetrainen in Tubeke. Hij wilde pas maandag 4 juni, na de oefenwedstrijd tegen Portugal, zijn definitieve selectie met 23 namen bekendmaken. Een journalist van Het Laatste Nieuws leidde uit de namen af dat Leander Dedoncker, Jorgan Lukaku, Matz Sels, Adnan Januzaj en Christian Kabasele finaal zouden thuisbleven, want voor hen was er ogenschijnlijk geen matras voorzien. En eigenlijk waren dat ook de namen die het vaakst werden genoemd als afvallers. De rekening was dus snel gemaakt. Het ging als een bom door voetballand.

Grof geld
Het lek zorgde meteen voor een bewogen dag in het trainingskamp van de Rode Duivels en uiteraard voor onrust bij de vijf spelers die werden genoemd als afvallers. Want waren zij dan misschien al dagen tevergeefs aan het meetrainen, terwijl de bondscoach al dagen beslist had dat ze toch niet meegingen? Leuk is anders. Maar aan de kant van de voetbalbond bleef het oorverdovend stil. Die waren de hele dag bezig met het zoeken waar het mogelijk lek zat in wat iedereen intussen ‘matrasgate’ (naar analogie naar het Watergate afluisterschandaal onder de Amerikaanse president Nixon) was gaan noemen. En de Maldegemse ‘matrassenlijst’ was zelfs even wereldnieuws. Britse kranten boden collega’s grof geld om een foto van de bewuste Maldegemse matrassen met de 23 namen te kunnen bemachtigen.

Willekeurig
LS Bedding, dat sinds 1999 in Maldegem huist en ook in Harelbeke een vestiging heeft, zat vrijdag zeer verveeld met alle heisa en het vermoeden dat zij eerder dan eender wie wisten wie er wel en niet mee mocht.
“Neen, zo belangrijk zijn we niet”, reageerde bedrijfsleider Frank Verschuere vrijdag. Dat de pers zo’n draai had gegeven aan wat een leuk pr-moment voor zijn bedrijf moest zijn, maakte hem ook wat boos. Hij lichtte ons wel de gang van zaken toe.
“We hebben van alle 28 spelers in Tubeke en dus niet van 23, het slaap-DNA opgemeten. Op basis van dat slaap-DNA zullen onze technici die meereizen naar Rusland, de bedden configureren voor de 23 spelers die tot de uiteindelijke selectie behoren”. Elk bed kan dus in principe door elke speler gebruikt worden, zolang het bed maar op maat wordt ingesteld.
En hoe het dan komt dat alleen de namen van die 23 Rode Duivels op de ingepakte matrassen hingen?
“Elke matras die bij ons buitengaat, moet een naam dragen. Een operator zal zelf willekeurig de namen gekozen hebben, omdat die nu eenmaal een naam moeten dragen. Meer moet men daar echt niet achter zoeken”. Een operator dus die zich even in het diepst van zijn gedachten bondscoach waande en ‘zijn’ persoonlijke selectie voor het WK op de matrassen kleefde. En ook iemand die er Radja Naingolan niet moest bijhebben…

PR stunt
Uitsluitsel van deze fel overroepen rel volgde maandag 4 juni, maar nadat dit nummer van Taptoe al in druk was. Op de voorziene persbabbel zei bondscoach Martinez vorige week vrijdag al dat men echt niks moet zoeken achter de namen op de matrassen en dat hij, zoals voorzien, pas maandag zijn definitieve selectie zou bekend maken. Dan zal voor onze lezers intussen  duidelijk zijn wat er van de ganse story aan was. Het kan natuurlijk dat Martinez, uit zuiver sportieve overwegingen, tot dezelfde 23 namen kwam als de journalisten 5 dagen vroeger. In dat geval zal het WK van Rusland zeker herinnerd worden als dat van het Maldegemse ‘matrasgate’. En is gans de rel voor LS Bedding alsnog een ongewilde maar historisch eeuwigdurende PR-stunt geweest.

Piet De Baets