• Assenede
14/03/2016

“In een poging om zich voor een filmproject goed te documenteren over de Groote Oorlog in Assenede, stuiten Michel Coene en Krispijn Hautekeete nog iedere dag op belangwekkend archiefmateriaal. In 2014 haalden zij in Boekhoute een oorlogsdagboek van onder het stof, thans publiceren zij met steun van de gemeente een naslagwerk met meer een 60 tal oorlogsgetuigenissen uit de eerste hand. 

Begin van de jaren 1980 liep een BTK-project; een bevolkingsonderzoek met een vragenlijst over de twee wereldoorlogen. Het enthousiasme bij de onderzoekers én bij de bevolking was groot, maar nooit zagen de onderzoeksresultaten van deze orale geschiedschrijving het daglicht.

Coene & Hautekeete willen nu deze bijzonder interessante verhaalstof (eerstelijnsgetuigenissen en familieverhalen) na minutieus onderzoek terugkoppelen naar de bevolking. In hun publicatie combineren zij dit bovendien met doelgerichte getuigenissen, die sinds 2013 op HD-video werden geregistreerd. Smokkel, spionage en vluchtelingenstromen in onze regio stonden hier centraal. Een ware openbaring!

Het bundel ‘De laatste getuigen’ werd slechts in beperkte oplage gedrukt. Het ligt ter inzage in de gemeentelijke bibliotheek en in de heemkundige kring te Assenede. Ook de lagere scholen ontvangen een exemplaar als educatief pakket.”

Inlichtingen: Michel Coene, Voorzitter vzw VLIET, Molenstraat 13, Assenede Tel. 09/344.41.04 www.vliet.be

(PDB)

Foto: Medard Rondas: getuige over de spionage in zijn familie