• Lembeke
08/08/2021

Niet voor het eerst, maar steeds vaker, komt het zetelend Kaprijks gemeentebestuur in conflict met haar oppositie. Een van de jongste aanvaringen was de kostprijs van het nieuw aan te leggen kerkhof in Lembeke. De parkbegraafplaats gaat, met een geraamde kost van 148.000 euro, ruim boven de voorziene budgetten. Een situatie die oppositiepartij ‘Samen’ oprispingen van de maag doet krijgen.
Met het geraamde budget wil de gemeente Kaprijke de begraafplaats van Lembeke een totaal nieuwe look geven. “Het parkgevoel zal overheersen” zegt schepen Frederik Versluys (Het Kartel). “We hopen de plannen nog dit jaar uitgevoerd te hebben. Tijdens een drietal bijeenkomsten van de burgerraad, konden inwoners van onze gemeente hun ideeën geven. Het bestaande kerkhof wordt in de toekomst door wandelpaden verdeeld in vier stukken. Waar vroeger de oude versleten wandelstenen lagen komt nu een wandelpad in gestabiliseerde, waterdoorlatende dolomiet, zodat rolstoelgebruikers op eenvoudige wijze het kerkhof kunnen betreden. Links van de toegang worden bloemenweiden aangelegd. Er wordt ook een stervormige sterrenweide voorzien en de bestaande strooiweide wordt verplaatst. Centraal op de site voorzien we een afscheidspleintje met enkele zitbanken. Er is ook een natuurstenen afscheidstafel voorzien in de buurt van de strooiweide. Deze moet dienen om bloemstukken op te leggen zodat deze niet langer op de grond liggen na de as uitstrooiing.”

Klimaatplan
Op de parksite worden inheemse bomen aangeplant. “In de lanen die het kerkhof doorkruisen komen kleinbladige linden” gaat Versluys verder. “Symbolisch zijn de drie gingo biloba’s of levensbomen. De aftandse afvalput verdwijnt. Er komt een betonnen plaat waar afvalcontainers op geplaatst worden. Nog een nieuwigheidje worden de gieterbomen. Op die manier hoeven de bezoekers hun eigen gieter niet langer mee te brengen als ze de graven komen onderhouden.” De renovatieplannen worden geraamd op zowat 148.000 euro. Een stuk hoger dat het oorspronkelijke financieel plaatje. Het Kartel wil deze centen uit het klimaatplan halen. Een werkwijze die op heel wat kritiek stoot van oppositiepartij Samen. “Deze centen zijn niet voorzien voor de aanleg van een begraafplaats” opperde oppositieleider Filip Gijssels (Samen). “Door ze nu aan te wenden, zullen er onvoldoende centen zijn om het klimaatplan ten gronde uit te voeren.” Versluys verantwoorde de werkwijze als zouden de centen dienen voor de groenaanleg. Het plan voor het gerenoveerde kerkhof van Lembeke werd tijdens de jongste gemeenteraadszitting meerderheid tegen minderheid goedgekeurd.
(LK)