• Eeklo

René Hubrouck mag er best fier op zijn. Onlangs is hij geslaagd voor het examen van 4de dan JKA, een door de Japan karate Association erkende zwarte gordel van het vierde niveau.

Zo'n een waardering krijg je niet zomaar. Buiten het afleggen van een proefschrift en het aantonen, tegenover een internationale jury, dat je het karate in al zijn aspecten kent en beheerst, wordt er ook rekening gehouden met de inspanningen die je levert ten voordele van het karate in het algemeen.
René zijn carrière startte in 1984, bij de toenmalige karateclub van Eede, net over de Nederlandse grens. Om praktische redenen transfereerde hij een jaar later naar Karate Do Centrum Eeklo, het huidige Goshinkai, waar hij, na het behalen van zijn blauwe gordel, al snel de beginnelingen onder zijn hoede nam.
Het instrueren bleek hem goed te liggen want korte tijd later kreeg hij het idee om, samen met zijn toenmalige echtgenote, een jeugdwerking op te richten. Na heel wat voorbereidingen werd de jeugdwerking in 1987 een feit. René had toen een bruine gordel.
En dan werd het november 1989. Het eerste grote JKA examen. Inzet: de eerste graad zwarte gordel of, in de Japanse termen, 'Sho Dan'. De 5 jaren van voorbereiding wierpen hun vruchten af. René slaagde met glans.
Ook in de competitiewereld was René niet onbekend. Op de toenmalige toernooien en provinciale kampioenschappen haalde hij regelmatig een finaleplaats.
Na een voorbereiding van 3 jaar behaalde hij zijn tweede graad zwart, de Ni Dan, en 5 jaar later, ondertussen was hij ook scheidsrechter geworden, was de San Dan realiteit.
Ondertussen zijn we dus 12 jaar verder en heeft hij in Japan getraind, zijn scheidsrechterscarrière uitgebouwd en zich verder bekwaamd in het instrueren.
Als hij ooit sterft, wil hij begraven worden in zijn karatepak...