• Eeklo
30/01/2022

In Eeklo en omstreken staat ze bekend voor haar imitatie-optredens als de “Vlaamse Tina Turner”. Ze is bevriend met heel wat artiesten en haar beste vriendin is Wendy Van Wanten.
In Eeklo aan ‘t Kaaiken (V.D.Woestijneplein) is ze uitbaatster van het nostalgisch cafeetje “De platte tube”, dat herinnert aan haar vader die daar lange jaren een fietsenzaak had. Hij won in 1935 de Ronde van Vlaanderen voor junioren. Haar broer Jacky overleed onlangs. Hij was bekend als de geliefde portier aan het speelplein bij ‘Kinders Siska’ in Knokke.
De kaarten leggen als volleerd kaartenlegster leerde Jenny (71) op zichzelf. Ze vond ooit in de schuif van haar pas overleden moeder een spel bekende tarotkaarten, genoemd naar ‘Mademoiselle Lenormand.’ (zie kadertje). Zelf was ze verwonderd toen ze begon te beseffen over bepaalde gaven te beschikken, maar ‘kaarten leggen’ paste ze zelden toe, per uitzondering eens voor een goede vriend of vriendin. “Voor de leute”, vertelt ze met overtuiging. En wie haar kent weet ook dat Jenny ‘er niet op uit is’, maar goudeerlijk.
Eén van haar vrienden destijds was Eddy Wally. Ze kende hem van sporadische optredens waarvoor ze ook bij hem in zijn feestzaal Paris-Las Vegas in Ertvelde soms werd gevraagd. Tweewekelijks belde hij Jenny op voor een persoonlijke séance. Hij geloofde onvoorwaardelijk dat zijn toekomst in de kaarten kon gelezen worden. En daarvoor vertrouwde hij maar één persoon: zijn persoonlijke kaartenlegster, Jenny ’t Jolijn in Eeklo, aan wie hij helderziende gaven toeschreef. Tot hij eens op het punt stond om naar Zuid-Amerika te vertrekken voor een optreden ingericht door Vlaamse uitwijkelingen. Eddy wou van Jenny weten of hij daar succes zou hebben…

De waarheid
Jenny: “Eddy was inderdaad mijn vaste klant om te weten wat de kaarten voor hem in petto hadden. Hij was geïntrigeerd door de kaarten en altijd zeer nieuwsgierig of hij gezond zou blijven en hoe het met zijn carrière verder zou verlopen. Ik herinner me nog goed dat hij wilde weten hoe zijn tournee in Brazilië, waar hij een paar optredens had, zou zijn. Die tournee zou de volgende week plaatsvinden en zijn vertrek stond gepland voor maandagmorgen. Hij belde mij een paar dagen op voorhand om te horen hoe hij het daar zou stellen. Ik spreidde mijn kaarten zoals gewoonlijk uit op mijn tafel maar huiverde bij wat ik voelde… Hij hoorde mij twijfelen en vroeg wat ik zag. Ik vroeg hem of ik de waarheid moest vertellen?
Natuurlijk, zei hij, maar je maakt me wel bang ! Toen vertelde ik hem voorzichtig dat hij nooit naar Brazilië zou vertrekken ! Hij schrok en vroeg wat er dan wel zou gebeuren? Ik zei oprecht eerlijk: wàt precies weet ik niet, maar de kaarten zeggen mij dat je niet zult vertrekken, er zal iets gebeuren dat u van vertrek zal weerhouden. Allee, antwoordde hij, alles is klaar. Mijn valies is gemaakt, mijn vliegtuigtickets zijn geboekt. Wat vertel je mij nu? Ja Eddy, zei ik, meer weet ik niet, maar mijn kaarten geven me wel een duidelijk signaal !”

Taptoe: En is er dan iets ergs gebeurd?
Jenny: “Eh… jawel, op zondag, de dag vóór zijn vertrek, kreeg hij plots een hersenbloeding. Eddy is uiteraard nooit vertrokken. Hij werd met spoed opgenomen in een ziekenhuis en is mij bij zijn ontslag nadien nog persoonlijk komen bedanken met een prachtige bloemenruiker. Later bleef hij nog lang beroep doen op mijn kaartenlezen. Iets ergers heb ik hem nooit meer voorspeld, wel leuke dingen en dan bracht hij van zijn buitenlandse reizen soms een klein souvenirtje voor mij mee.”

Moeders ring
Taptoe weet al langer dat Jenny nu en dan voor caféklanten of vrienden de kaarten legt. En daar telkens verbluffend succes mee boekt. Genoeg om haar over haar speciale gaven eens uitgebreid te laten vertellen. Kan zij werkelijk met kaarten helderziend in de toekomst kijken, vroegen we ons ietwat sceptisch af ? Maar ondanks ons voorbehoud waren we weldra onder de indruk van haar overtuigende verhalen.

Taptoe: Sinds wanneer wist je dat je over een bijzondere gave beschikte?
Jenny: “Reeds als kind zag ik al ‘veel’. Ik herinner mij dat ik als vijfjarige schimmen tussen wolken zag lopen. Op latere leeftijd, toen ik 23 was, lag ik in mijn bed en zag plots een ‘Jezusfiguur’ mijn kamer betreden. Ik zweeg daar echter over omdat ik het niet kon plaatsen en had schrik om uitgelachen te worden. Pas toen mijn moeder stierf, in 1983, vond ik in een van haar schuiven de bekende ‘Lenormand’ waarzegkaarten (een set van 36 kaarten, nvdr) en toen ik er langzamerhand mee begon te experimenteren voor mezelf voelde ik het gezelschap van mijn moeder dichtbij. Ik wist zeker dat ze dezelfde gaven moet hebben gehad, maar ze sprak er nooit over. Ik ben er nadien ook stilaan in geslaagd om die gave verder te ontwikkelen. Tijdens séances draag ik sindsdien steeds de ring van mijn moeder en via de kaarten krijg ik dan boodschappen door. Voorwaarde is wel dat de sfeer intiem en gezellig is. Ik kom dan volledig in trance en zie absoluut niet meer wat er rond mij gebeurt. Ooit las ik de kaarten voor vier vrienden en enkelen onder hen versierden voor de grap, terwijl ik bezig was, mijn hele huis. Pas toen de séance voorbij was, merkte ik wat ze uitgespookt hadden en stond mijn huis overhoop (lacht).”

Handlijnen
Taptoe: We lieten ons vertellen dat jij aan nogal wat vrouwen hebt voorspeld of ze nog een kind zouden krijgen?
Jenny: “Ooit kwam een vrouw uit Knokke bij mij om de kaarten te laten lezen. Ze was al eind de dertig en had één kind. Ik voorspelde haar dat ze toch nog een tweede kind zou krijgen. Ze reageerde afwijzend want ze wou er niet echt nog een tweede kind bij. Bovendien was ze op dat moment single en nam ze de pil. Twee jaar later kreeg ze een tweede kind. Ook bij een familielid, een jonge vrouw, zag ik in mijn kaarten dat ze recent zwanger was geworden. Ze lachte mijn voorspelling resoluut weg, had absoluut geen vermoeden en ontkende met klem, maar kort nadien bleek dat ze inderdaad duidelijk een kind mocht verwachten. Op dat vlak heb ik inderdaad heel wat voorspeld (lacht). Aan een andere dame, die single was, voorspelde ik dat ze spoedig een man met drie kinderen zou leren kennen. Ook dat kwam uit. Een heel speciaal verhaal is het volgende. Ooit nam ik eens de hand vast van een oudere man die naast mij op café zat. Ik kende hem niet maar vroeg of ik in de lijnen op zijn hand mocht lezen. Heel raar onthulde ik hem dat ik in zijn hand een kind zag, een jongetje met zwart haar, maar dat ik het ver weg zag, in een warm land. De man lachte mij uit. Hij was nooit getrouwd geweest en had geen kinderen. Ik hield vol en zei hem dat ik vermoedde dat het misschien uit een korte relatie met een vrouw kon zijn. De man begon plots te wenen en liet mijn hand los. Hij vertelde tussen zijn tranen door dat niemand wist dat hij inderdaad een kind had verwekt in een korte relatie, maar dat de vrouw in kwestie kort na de geboorte met het kind naar Spanje was vertrokken. Hij had het jongetje nooit meer gezien…!”

Geen info vooraf
Taptoe: Zat je er ooit ook wel eens naast met je voorspellingen?
Jenny (overtuigend): “Nee, nooit. Tot nu toe heb ik geen weet van een verkeerde voorspelling. Ik ga nochtans ook nooit af op hetgeen men mij vertelt vóór de séance. Integendeel, ik weet dat waarzegsters bijvoorbeeld vragen om kaarten af te nemen met de linkerhand als ze single zijn. Zo weet je toch al iets (lacht). Ik vraag zelfs om vooral niéts te zeggen tegen mij, ook al ken ik de persoon niet. Zo kwam hier ooit een vrouw, die mij nonchalant zei dat ze gescheiden was en of ik haar kaarten eens wilde leggen. Ik zag in de kaarten echter dat ze loog en wel degelijk getrouwd was. Ik zei haar dat ook, maar ze ontkende. Ik bleef volhouden omdat ik blokkeerde met mijn kaarten. Er klopte iets niet en ik stopte de sessie. Pas dàn gaf ze toe nog steeds gehuwd te zijn. Ze wou mij eens op de proef stellen, maar ik voelde het. Het gebeurt nog wel eens dat mensen mij willen testen. Een schooljuffrouw toonde mij ooit een foto van haar vader en wou weten hoe zijn toekomst er volgens mijn kaarten eruit zag? Ik bekeek de foto goed, legde er mijn handen over en weigerde de kaarten te leggen omdat ik voelde dat haar vader al overleden was. Ze gaf het beschaamd toe. Van overleden personen kan ik geen toekomst zien…”

Het cijfer zes
Taptoe: Je hebt ook een speciale relatie met het cijfer zes?
Jenny: “Zes heeft altijd een speciale betekenis gehad in mijn leven, net als de cijfercombinatie 2-4-6-8. Ik woon hier bijvoorbeeld in huisnummer 106. Ooit woonde ik in een appartementsblok met de huisnummers 2-4-6-8. Mijn moeder wou eens een gokje wagen met het cijfer zes op de paardenwedrennen. Mijn schoonbroer, die het gokbriefje moest binnenbrengen, veranderde echter stiekem de combinatie waardoor mijn moeder wél 150 euro won maar met het cijfer zes had ze 1.500 euro kunnen opstrijken. Toen mijn mama stierf lag ze in box 2 van het mortuarium. Voordien had ze in kamer 4 van het ziekenhuis gelegen, ze werd begraven in de zesde grafkelder in de rij op het kerkhof en ze stierf op …8 juli 1983. Opnieuw dus die speciale combinatie, die mij al heel mijn leven volgt.”

Taptoe: Je bent ook single gebleven, Jenny. Had je dat zelf voorspeld?
Jenny: “Het is er inderdaad nooit van gekomen, hoewel ik wel de gelegenheid daartoe heb gehad. Ik moet iemand echt graag zien alvorens er sprake kan zijn van een vaste relatie. Toen ik een jaar of 35 was, had ik een speciale band met een uiterst sympathieke man met sterrenbeeld Boogschutter. Het klikte echt goed tussen ons. Maar toen ik in de kaarten keek om te zien hoe onze relatie zou evolueren zag ik dat hij homo was... Hij gaf dat ook schoorvoetend toe. Ik ben dus alleen gebleven.”
Wie eens zijn/haar kaarten wil gelegd zien, kan Jenny bereiken op 09/377.03.71. Maar volhouden, ze is weinig thuis maar belt altijd terug, de gebelde nummers worden automatisch opgeslagen. Of breng eens een aangenaam bezoekje op zondagvoormiddag aan haar cafeetje “De platte tube” in de Zuidmoerstraat, 106, Eeklo (tegenover het J.F.Willemsplein). Daar gaat er op zondag steeds een kleine rommelmarkt door. Wie de Platte Tube bezoekt moet er rekening mee houden dat de klok daar stilstaat, wat een afscheidsuur altijd onzeker maakt…
(Ives Boone/
Piet De Baets)

KADERSTUK:
De tarotkaarten van Mademoiselle Lenormand
De tarotkaarten van Lenormand zijn nog steeds onderwerp van een heus handeltje op internet. In alle vormen verkrijgbaar vanaf 6,5 €. Ook Jenny ’t Jolijn gebruikt ze.
Marie Anne Lenormand werd in Normandië (Frankrijk) met een wonderbaarlijke gave geboren in 1772. Naarmate ze ouder werd, ontdekte haar omgeving dat Marie-Anne een buitengewoon kind was. Na de dood van haar moeder werd Marie-Anne naar een kloosterschool gestuurd. Daar kwamen haar opmerkelijke gaven als helderziende al vlug tevoorschijn. Ze voorspelde namelijk dat een kloosterzuster een overplaatsing zou krijgen en vervangen zou worden door een dame uit Picardië. Haar voorspelling kwam achttien maanden later uit. Later werkte ze als verkoopster in een stoffenzaak in Parijs. Het gebeurde meermaals dat ze er voorspellingen deed voor enkele vaste klanten.
Later ontmoette ze een helderziende kaartlegster, van wie ze “de kunst van het kaartleggen” volgens de aloude, Franse traditie leerde. Lenormand werkte met meerdere waarzegtechnieken, zoals koffiedik kijken, waterlezen, spiegelkijken, handlijnkunde, astrologie en verschillende kaartspellen. Ze had steeds haar eigen set kaarten bij de hand en legde deze voor menig beroemde mensen uit die tijd: Napoleon, Tsaar Alexander, Robespierre en Marie-Antoinette waren regelmatige bezoekers van haar drukke praktijk. Zo voorspelde ze onder andere de val van Lodenwijk XVI en het uitbreken van de Franse revolutie. En ook de kroning van Napoleon en zijn echtgenote Joséphine tot keizer en keizerin, wat acht jaar later uitkwam. Doordat de Keizerin geen kinderen kon baren had Napoleon in het geheim plannen om zich van haar te laten scheiden. Toen “Mademoiselle Lenormand” - onder die naam werd ze later beroemd - de val van Napoleon en ook de echtscheidingsplannen voorspelde aan Joséphine, werd ze door de Keizer wegens verraad voor korte tijd opgesloten in de gevangenis.
Marie Anne Lenormand is nooit getrouwd geweest en overleed na een bewogen leven op 25 juni 1843 te Parijs. De belangstelling voor Mademoiselle Lenormand is nog steeds groot, vooral door de “Lenormand tarotkaarten” die naar haar vernoemd zijn. (PDB)