• Knesselare

Vorige week woensdag stelde het Agentschap voor Natuur en Bos Oost-Vlaanderen de resultaten van het LIFE-project DANAH voor aan de regionale politici, de militaire autoriteit en aan de pers. 13 à 14 hectare bos werd veranderd in heide. Heide-, gaspeldoorn- en bremzaad ontkiemen er nu welig.

Marc Spanhove van het Agentschap Natuur en Bos Oost-Vlaanderen: '5 jaar terug startten we met dit project. Maar we waren eigenlijk al vroeger bezig met de voorbereidingen. De eerste voorbereidingen waren er al in 2001 en 2002.' Hoe is het nu gesteld met de heide in het Drongengoed? 'We hebben de indruk dat het wel goed gaat. Op vele plaatsen is er zaad beginnen kiemen. Heide, Brem en gaspeldoorn komen er voor.' Om plaats te maken voor heide werd er 13 à 14 hectare van het Drongengoed ontbost.
'We hebben eerst geprobeerd met kleinere stukken. Maar we wisten dat er nog heidezaad aanwezig was.' Het zaad van de gaspeldoorn en van heide kan tussen de 50 en 100 jaar oud worden en dan nog kiemen. 'We hebben vooral exoten verwijderd zoals lorken, Corsicaanse dennen en douglassparren.' Met hun voorstelling op het vliegveld van Ursel wilde het Agentschap Natuur en Bos Oost-Vlaanderen de resultaten van het LIFE-project DANAH voorstellen aan de regio. In totaal kostte dit project ongeveer 100.000 euro. Het geld kwam van Europa en van het Vlaamse Gewest. 'Dit project is nu afgelopen. We moeten het natuurlijk nog wel opvolgen. Er kiemt nu massaal veel berk en daarom werken we met schapen om de stukken heide te onderhouden.'(MW)