• Eeklo
13/02/2022

De imposante hoofdzetel van bouwfirma Huysman, rechtover het Eeklose Kruger shoppingcenter, bepaalt sinds de jaren negentig het zicht in de Stationsstraat. Jarenlang groeide het bedrijf – ondertussen ligt de 50ste verjaardag in het verschiet - stelselmatig uit tot een belangrijke werkgever in de regio.
Momenteel zijn er 186 werknemers tewerkgesteld, waarvan 85 bedienden alleen al in het Eeklose hoofdgebouw een werkplek hebben. Bijna allemaal komen ze uit Eeklo en omstreken. Een forse uitbreiding zat dus al langer in de lift, maar een lokale verankering in hun favoriete stad bleef al die tijd voor de familie Huysman een onbetwistbare prioriteit. Dus was uitwijken naar een andere stad of regio nooit een optie. Tien jaar lang bleef hun droom om uit te breiden op de huidige site onmogelijk. Het totale terrein van enkele hectare was door hen zelf al volledig ingenomen, zij het drie vierden ervan met een enorme parking voor personeel en bezoekers.
Met een oneindig maar vastberaden geduld werd gewoon gewacht op het moment dat aanpalende eigendommen van buren te koop kwamen…
Een drietal jaar geleden lukte dat wonderwel tweemaal, met 2 eigendommen naast elkaar. Twee panden palend aan het hoofdgebouw kwamen schier gelijktijdig te koop, een opportuniteit die gretig met alle handen tegelijk genomen werd.
Eén pand werd inmiddels volledig gesloopt en het andere pand (met grote tuin) blijft naar buiten toe intact bewaard, maar intern gestript en gepast gerenoveerd, met respect voor het oude interieur van dit eertijds Eekloos herenhuis. De lang verwachte nieuwbouwfase is intussen al enkele maanden gestart.

Eigen stroom
Het herenhuis wordt na de renovatie de hoofdingang van de Huysman site. Daarvoor wordt het interieur ‘chique’ aangepakt, met een ontvangstruimte, vergaderruimtes, zonder lift maar met behoud van de stijlvolle trap.
Tussen deze aanstaande hoofdingang en de huidige hoofdzetel wordt een nieuw kantoorgebouw opgetrokken (zie simulatie-foto). Aan de totale gevelbreedte aan de straatkant (nu 49 meter) wordt binnenkort 35 meter toegevoegd. Achter de nieuwbouw komt een laagbouw met kantoren en het oorspronkelijke naaiatelier achteraan wordt omgebouwd tot een gezellige bistro voor eigen personeel, met privé bar en ontspanningsruimte, nog extra vergaderruimtes, douches voor fietsend personeel en zelfs een heus modelappartement met 4 meter living, als voorbeeld voor potentiele klanten hoe hun eigen toekomstwoonst of appartement er uit kan zien.
Om zelf als bouwfirma het goede voorbeeld te geven, zal duurzaamheid en ecologie het motto vormen, met warmtepompen, groendaken met mos en veel zonnepanelen. De parking wordt grotendeels onthard met waterdoorlatende dallen, uitgerust met 50 fietsstaanplaatsen (ook voor E.Bikes) en twintig laadpalen voor elektrische wagens, een knipoog naar het binnenkort volledig eigen wagen- en fietsenpark.
De 150 zonnepanelen op het dak moeten mee zorgen voor het opwekken van eigen stroombehoeften.
Eind 2022 moet de vernieuwde hoofdzetel van de groep instapklaar zijn.

Palmares
Groep Huysman is al sinds 1969 een hecht familiebedrijf, in handen van de tweede generatie. Het was wijlen
(+12/2018) vader Carlos Huysman die de bouwfirma destijds oprichtte, aanvankelijk met de bedoeling om alleen woningen te bouwen. Al snel evolueerde deze activiteit naar het aankopen van bouwgronden en verkavelbare percelen. Later werd overgeschakeld naar de realisatie van zelfs heel grote woonprojecten. Carlos gaf de fakkel door aan zijn twee zonen Dominique en Peter én aan zijn neef Frans Huysman, een stevig driemanschap van jonge sympathieke vijftigers die op heden het bedrijf in handen hebben.

Peter leidt Huysman Verzekeringen en de Axa bank, gespecialiseerd in verzekeringen voor KMO en particulieren. Zijn veertig hooggeschoolde medewerkers staan klaar om de klanten het beste onafhankelijk advies te geven. Daarnaast heeft Peter een succesvolle nevenspecialiteit in verzekering en financiering van zeiljachten en boten, alle formaten. Meer dan 7.500 booteigenaars uit alle hoeken van Europa zijn via deze spin off wereldwijd al verzekerd. Voor deze activiteit (een uitloper van eigen zeilhobby) helpen hem 6 voltijdse bedienden. In recordtijd groeide ‘Huysman Yacht’ uit tot een begrip in de Yachtingwereld.

Dominique is verantwoordelijk voor de bouwactiviteiten, met specialiteit instapklare woningen , budgetwoningen, aantrekkelijke halfopen bebouwingen, riante villa’s en luxueus afgewerkte appartementsgebouwen. Op het palmares van zijn afdeling staan een indrukwekkend aantal realisaties, waarvan liefst 95% van de maatwerkwoningen gerealiseerd op eigen gronden. Huysman Bouw levert 130-150 woningen per jaar af, in totaal al meer dan 5.000 ! Steeds met de garantie op een onberispelijke woonbelevenis in energiezuinige, toegankelijke en comfortabele woningen op toplocaties.

Neef Frans staat aan het hoofd van de ramen-en deurenfabriek Ramaco en is hoofdverantwoordelijke in de groep voor het prospecteren naar en aankopen van verkavelbare gronden, bij voorkeur in Oost- en West Vlaanderen. Het productie-atelier van Ramaco ligt in de Raverschootstraat 159, op anderhalve kilometer van het hoofdgebouw en heeft een 400 m2 toonzaal met 60 modellen in ramen en deuren. Vooral de diverse soorten superisolerend hoogrendementsglas die toegepast worden voor zonwering, geluidwering of voor design of veiligheidsglas, zijn de technologische hoogstandjes van deze moderne fabriek.
Ingebakken
Met dergelijke veelheid aan activiteiten lijkt het logisch dat uitbreiding dringend noodzakelijk werd. De rode draad en sleutel voor het groeiend succesverhaal zijn enkele parameters die in de familie Huysman per definitie ingebakken zitten: passie, ervaring, eerlijkheid, vertrouwen, aandacht voor teamwork en voortdurend gepast inspelen met innovaties op de trend naar een meer energiezuinige wereld.

Piet
De Baets