• Sint-Jan-Eremo
12/06/2017

Met de opening van de Groene Warande, gelegen in de schaduw van het Sentse milieupark, heeft de gemeente er een nieuwe, dit keer een eerder grootschalige, ontmoetingsplaats bij.

“Na het Boerenparlement, het Rattenkot en de ontmoetingsplaats aan de Boerekreek is De Groene Warande een vierde plek waar mensen elkaar in alle rust kunnen treffen” vertelde burgemeester Franki Van de Moere bij de opening ervan afgelopen zaterdag.
In november 2014, diende de gemeente Sint-Laureins de projectaanvraag in voor de aanleg van de Groene Warande. Exact twee jaar geleden, in juni 2015, keurde het provinciaal managementteam het project goed. “We trokken er meteen 44.000 euro voor uit” vertelde Oost-Vlaams provincieraadslid Geert De Roo tijdens de openingsreceptie. “Sint-Laureins moest er zelf ook nog eens 24.000 euro insteken. Maar het resultaat is prachtig.” Een idee waar ook schepen Robert Soberon best kon leven. “Heel wat actoren hebben meegewerkt aan de realisatie van deze groen long” lichtte de schepen toe. “Naast een wadi (klein bufferbekken) , werden enkele speeltuigen, zitbanken en groenzones aangelegd. De rode draad in heel dit verhaal zijn de bijen. Zij zijn onmisbaar in de land- en tuinbouw voor de bestuiving van de gewassen. Deze Groene Warande is een schakel tussen de dorpskern van Bentille en het platteland erachter. Bijen mochten dus zeker niet ontbreken. Voor hen werd een aparte strook met bijvriendelijke bomen en planten aangelegd en kwam er een bijenhotel. We hebben duidelijk getracht om van deze ontmoetingsplaats niet enkel een groene open ruimte te maken. Het moet een belevingsplaats worden waar kan gewandeld, gespeeld, gevoetbald of gepicknickt worden. Dit naast tal van andere zaken.

(LK)