• Meetjesland
07/05/2009

Glenn Surgeloose en Axel Vandevelde zijn 2 MEGA zwemmers van hetzelfde type, waarmee bedoeld wordt dat beiden zich het best in het water voelen op de middenafstanden van 200m en 400m vrije slag. Op deze wedstrijden waren ze tijdens het B.K. in het Antwerpse Wezenbergbad dan ook het meest gefocust.

De 200m vrije slag was de wedstrijd met het hoogste niveau van deze kampioenschappen, want niet minder dan 4 zwemmers doken onder de 1’50’ iets wat in het Belgenland nog nooit vertoond werd. Na een uiterst spannende wedstrijd trok Glenn in de laatste 5 meter het laken naar zich toe om Belgisch kampioen te worden in 1.49.69 een tijd waarmee hij zich kwalificeert voor het WK deze zomer te Rome.
Axel, 3 jaar jonger dan Glenn, eindigde 6de in een schitterende 1.50.24, een tijd waarmee hij zich moeiteloos kwalificeert voor deelname aan de Europese Junior kampioenschappen in Praag en waar, mits een kleine progressie, een podiumplaats tot de mogelijkheid behoort. Ook op de 400m vrije slag kwamen deze 2 MEGA-boys op de voorgrond met Glenn die het zilver won en Axel het brons.
Een ander hoogtepunt was de finale van de 100m vrije slag dames met hoopvolle verwachtingen voor Sascha Van Den Branden en Nina Van Koeckhoven, die beiden voor een selectie in de 4x100m vr sl-ploeg op het WK in Rome. De titel was voor de spurtbom Jolien Sysmans maar Sascha die er in slaagde haar beste tijd ooit te zwemmen (56.13), werd tweede en is, samen met Nina die op de Vlaamse kampioenschappen al 56.09 haalde, maar nu op een 4de plaats strandde (56.59), verzekerd van een plaats in het team.
Ook Linde Eeckhout plaatste zich voor deze finale en zwom in 57.86 haar beste tijd ooit, werd achtste en plaatste zich voor deelname aan de Europese Juniorkampioenschappen.
Op de 200m vrije slag eindigde Nina 2de en was Sascha goed voor de derde plaats. Op de 50m vrije slag eindigden beide meisjes in 26.12 en waren daarmee 3de.
Bjorn Balliu en Gilles De Wilde deden het eveneens schitterend met zilver op de 200m schoolslag en brons op de 200m wisselslag (telkens in zijn beste tijd ooit) voor Bjorn en met een derde plaats op de 50m vlinderslag in een zeer knappe 24.77 voor Gilles.
Op de aflossingsproeven kwam de klap op de vuurpijl van het meisjes kwartet 4x100m vrije slag die met Ellen Deolet-Nina Van Koeckhoven-Linde Eeckhout- Sascha Van Den Branden de titel wonnen na een zeer spannend duel met Brabo.
Op de 4x100m wisselslag (Ellen-Eva Van Erum-Yasmine Bonne-Sascha) en op de 4x200m vr sl (Nina-Ellen-Yasmine-Sascha) werden de MEGA-meisjes telkens tweede. De heren behaalden zowel op de 4x100m – als op de 4x200m vr sl het zilver met Glenn Surgeloose-Gilles De Wilde-Bjorn Balliu en Axel Vandevelde.
Met 17 medailles (2 x goud, 9 x zilver en 6 x brons), 26 finaleplaatsen, 3 selecties voor het WK, 3 selecties voor het EJK zijn deze Belgische kampioenschappen voor het MEGA-zwemteam succesvol afgelopen.