• Maldegem
11/09/2022

Herbeleef op 1 oktober de bloedige strijd om het Leopoldkanaal tussen Canadese en Duitse troepen met een trailwalk van 7,5 of 11 km in de voetsporen van de 3e Canadese Infanterie Divisie en de operatie Switchback van oktober 1944.
Vertrek om het half uur (25 deelnemers per tijdsblok) vanaf 09.30 uur tot 12u.30 vanaf startplaats Vrije Basisschool De Ark Oude Aardenburgseweg 72, Maldegem (Strobrugge).
De dag wordt om 19.00 uur afgesloten met een plechtigheid aan de Baileybrug op de grens van Maldegem en Sint-Laureins. Nadien kunnen diegenen die dat wensen nog nagenieten op een receptie.
Inschrijven via website www.belgiumcanada.net/activiteiten/sbmm.
Prijs: 10 € (1 € korting voor leden wandelsportfederatie Vlaanderen). (-16j=5 €).
Trail.
Dit houdt onder meer in dat er onderweg op 5 belangrijke plaatsen “storytellers“ staan die het verhaal zullen vertellen van de operatie Switchback en de strijd om het Leopoldkanaal. Ook zullen er reenactors zijn die het verleden terug tot leven roepen. Het geheel wordt mede ondersteund door Yeomanry die met militaire oldtimer voertuigen zal aanwezig zijn. Canadese en Poolse militairen nemen ook deel.
Switchback was de militaire operatie die begon op 6 oktober 1944 en de Scheldemonding moest vrijmaken zodat de Antwerpse haven kon gebruikt worden. Deze haven was van levensbelang voor de bevoorrading van de geallieerde troepen en het verdere verloop van de oorlog. Operatie Switchback, die een deel was van de Slag om de Schelde, was een bloedige strijd in eigen streek waarbij veel slachtoffers vielen. Soms wordt deze slag een vergeten slag genoemd omdat er in de geschiedenisboeken–onterecht–weinig aandacht aan geschonken wordt.
De vzw België-Canada wil de herinnering aan deze gebeurtenis levend houden en onze toenmalige bevrijders eren door deze trial te organiseren.
(PDB)