• Evergem
24/04/2022

Cultuursmakers Evergem, voorheen bekend als V.T.B. en vtbKultuur, viert haar 80e verjaardag samen met het 100-jarig bestaan van de nationale afdeling.
Naar aanleiding hiervan zal de vereniging met een vrolijk feestcaravannetje rondtoeren in Groot-Evergem. De markten van Sleidinge, Evergem en Ertvelde zullen worden aangedaan tussen 26 april en 4 mei. De vereniging zal de informatie over de werking en haar activiteiten verstrekken.
Een tentoonstelling met internationale cartoons reist mee met de cultuurkaravaan. Deze cartoonexpo is het resultaat van een cartoonwedstrijd die Cultuursmakers in het najaar 2021 inrichtte. In totaal mochten we meer dan 1000 inzendingen uit 61 landen van over de hele wereld ontvangen. Maar liefst dertig winnaars zijn geselecteerd en krijgen een plaatsje in deze unieke expo.
Oprichting
Op 18 januari 1942 werd in het Hof van Vlaanderen bij Arsene Verstraete, Dorpsplein V.T.B. Evergem opgericht onder leiding van Andries De Schepper en Bavo De Vlieger. De voornaamste bedoeling was de Evergemse jeugd samen te brengen en hen zo culturele en algemene ontspanning te geven. Een zanggroep en een heemkundige kring werd opgericht, en heel snel werden honderd leden aangesloten. Er ontstond een drukke werking met uitstappen naar toneel en opera te Gent, wandelingen ,fietstochten en gezellige ledenfeestjes.
In 1971 werd het V.T.B-cultuurhuis in de Hekstraat te Evergem in dienst genomen en aansluitend een vzw De Evergemse Vriendenkring opgericht. Verschillende wandelpaden werden ingewandeld zoals: het Everpad, Sanderuspad, Renaat de Rudderpad, Stoepepad en Jan-Baptist Van Lent pad. Ook de fietsers werden niet vergeten met het fietspad genoemd naar kunstenaar Leo Steel. Verschillende schenkingen werden gedaan tot verrijking van het Evergems culturele patrimonium o.a. herstelling molen Wippelgem, de Christoffelput op het Gilbert Braeckmanplein, heldenhuldezerkje VOS en gedenkteken burgelijke slachtoffers op het kerkhof te Evergem, Sanderusgedenkplaat, Renaat de Ruddermonument en meer.
Toen het lokaal in 2016 de Hekstraat door de eigenaar te koop werd gesteld, werd de vzw Evergemse Vriendenkring ontbonden, en gingen alle afdelingen toen onder vtbKultuur-vlag hun eigen activiteiten uitbouwen in verschillende zalen en lokalen in Groot-Evergem.
In 2022 gaan de volgende themagroepen van Cultuursmakers in Groot-Evergem door: Fotoclub, Diaclub, Filmclub, Kantclub, Filatelieclub en Heavy Brigade, naast de afdeling Cultuursmakers Evergem met als voorzitter Peter De Troch.
Alle informatie: www.cultuursmakers.be/evergem en mail: evergem@cultuursmakers.be
(PDB)

Laureaat: beste Vlaamse inzending - AaaRGh