• Maldegem
22/08/2021

Samen met zijn 20 medestudenten aan de Technische Universiteit van Delft heeft Maldegemnaar Alberto Van Meenen één jaar van zijn studies opgeofferd om met een zelf ontworpen vliegende waterstofboot deel te nemen aan het onlangs gehouden wereldkampioenschap op open zee in de ‘Monaco Energy Boat Challenge’ (8-10 juli).
Het is een lange afstandsrace voor innovatieve boten, de meesten aangedreven door zonnecellen, met geduchte deelnemers vanuit de hele wereld, studenten maar ook bedrijven.
De boot van het Delfst team heeft draagvleugels die, bij een snelheid van 22 tot 40 km per uur, ervoor moeten zorgen dat de 8 meter lange trimaran van ruim 1.000 kilogram boven water kan vliegen op een hoogte van ongeveer 40 cm, zes uur lang zonder bijtanken. Wanneer de rompen van de boot zich boven water bevinden, ondervinden ze drastisch minder weerstand dan in het water. Op deze manier gebruikt de boot erg weinig energie.
Maar vrij snel heeft de boot de race moeten verlaten met een technische panne wegens onverwacht hoog opduikende golven waarop de studenten blijkbaar te weinig geoefend hadden in open zee.
Varen en vliegen
Toch blijft Alberto optimistisch over het experiment met de duurzaam aangedreven boot op waterstof, als indrukwekkende inspiratiebron voor de maritieme sector. Als missie willen de studenten de maritieme industrie, momenteel een grootverbruiker van fossiele brandstoffen inspireren naar een groene toekomst.
Het aan boord kunnen opslaan van groene energie is een essentiële stap om de scheepvaart te vergroenen. Zeker bij grotere schepen en lange afstanden is er behoefte aan een medium dat in weinig volume veel groene energie kan opslaan. Waterstof is hiervoor een goede optie in de toekomst.
Met nog wat verbeteringen zal de eerste vliegende waterstofboot ter wereld, ontworpen en gebouwd in het Hydro Motion project van Delft binnenkort een feit zijn.
Alberto is na het behalen van zijn diploma aan middelbare school Maricolen in Maldegem nu toe aan het vervolg van zijn studies, om na zijn 2 jaar bachelor een “Master of Science and Aerospace Engineer” te halen binnen drie jaar.
(PDB)